Паметен ден за Несебър! Нова модерна инсталация преработва битовите отпадъци в курорта

Кметът Николай Димитров, зам.-министърът на околната среда Николай Кънчев, областният управител Вълчо Чолакова и депутати от ГЕРБ прерязаха лентичката


Инвестицията е на стойност 5 млн. лева, депото преработва до 120 тона годишно

Кметът на Несебър Николай Димитров откри ултра модерна инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци, предава репортер от мястото на събитието. Новоизграденото депо е на стойност 5 милиона лева и се намира на територията на претоварна станция за отпадъци в Несебър. Екологичната инсталация надгражда съществуващата в землището на с. Равда, с основна площадка от 12, 1 дка и нарежда община Несебър сред първите по отношение на опазване на околната среда.



Новото депо е с капацитет за сепариране на 25 тона на час, а в годишен план – 120 хил. тона. Чрез нея се извършва сортиране на рециклирана хартия и пластмаси, фракции и инертни материали, с което се намалява разхода на третирания отпадък към регионалното депо в с. Братово.

Станцията обслужва общините Несебър и Поморие. Към момента работят 25 човека, но в активния туристически сезон броят им ще се увеличи. Съоръжението е разположено в две халета с обща площ 2 160 кв. м.

На официалното събитие присъстваха кметът на Несебър Николай Димитров, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министърът на околната среда Николай Кънчев, депутатите от ГЕРБ Димитър Бойчев и  Ивелина Василева. Сред гостите бяха и представители на общинската администрация в Поморие.



Флагман.бг припомня, че през май 2015 година бе открита първата част от проекта – претоварната станция за отпадъци. Стойността му бе 7,5 млн. лв., 2,5 млн. лв. от които дофинансиране от Община Несебър.

Станцията разполага със съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо, техника за транспорт на дълги разстояния, съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет 20 т/час, както и площи за приемане на разделно събрани отпадъци.

Станцията обслужва общините Несебър и Поморие, а разстоянието до новото регионално депо „Братово-запад“ е 55 км.







В категории: Несебър