Първо във Флагман.бг! Палежът в ателието на Георги Баев през 1983 г., който и до днес остава неразкрит

Николай Бодуров-Хипито (вдясно) е първият, който се притекъл на помощ на Джурлата още на следващия ден след погрома


Връщането ни към най-трагичния момент в историята на бургаските художници е по повод три обгорели графики, които можете да видите в градската галерия

36 години след умишления палеж, който унищожи почти цялото творчество на именития ни художник Георги Баев – Джурлата, Флагман.бг се снабди със снимки, които не са публикувани до този момент.

Поводът да се върнем в мракобесното тоталитарно време станаха три скици на голи женски тела, изложени в Галерията на бургаските художници като част от първата еротична изложба. По време на откриването на изложбата в края на миналата седмица, посетителите видяха, че тези три скици са обгорели в краищата им и че са преживели някакво бедствие. Като автор на графиките беше посочен Георги Баев, за когото никога досега не е било известно да е рисувал еротика.

Между вековете: Вижте първата еротична снимка на гола жена в Бургас, датира от далечната 1926 г.

По време на презентацията се повдигна отново въпросът за неразкрития до днес погром в ателието на големия художник – през юни 1983 година. Синът на художника – Иво Баев, който сред разпознаваемите фигури сред бургаската адвокатура и обществения живот, отговори на журналистически въпроси за произхода на въпросните три скици. След малко четете във Флагман.бг с Иво Баев, в което ви показваме и трите картини, поставени днес в галерията на централно място.

Георги Баев е роден в Бургас на 9 ноември 1924 година, международни признат – почетен член на Австрийското обединение на художниците и на Японската асоциация на художниците. Негови платна и до ден днешен са изложени във Виена, той е носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.

Баев е един от малкото български художници, търсен от галеристи извън България. Определян е приживе като човек със странен характер, но с голямо сърце и огромна вътрешна сила. Бил е депутат в Седмото Велико Народно събрание. Всички държавни и обществени институции в Бургаска област притежават негови монументални платна. Най-трагичният момент от живота му е умишленият палеж на ателието на бул. „Мария Луиза”№15, след като бе направил скандални забележки срещу управляващите в най-гледаното телевизионно време „Всяка Неделя” Кеворк Кеворкян.

За отмъщение изгоряват всичките му картини, подготвени за самостоятелна изложба, но тогава никъде не се появи публикация за престъплението.

Голямата ни амбиция е изложбата на еротика в Бургас да се превърне в национална

Двете снимки от вътрешността на ателието след пожара са предоставени на редакцията на Иво Баев. Публикуват се за първи път. Фотосът на Георги Баев с младежа вдясно от него е направен на следващия ден след огнения ад – 13 юни 1983 година. Вдясно от него е самобитният художник Николай Бодуров-Хипито. Той е сред живите и е част от бургаската художествена гилдия.

Снимката ни бе предоставена от куратора на подготвяната за тази година уникална фоторетроспекция на бургаските художници – Митко Иванов. Той ни предостави правата да я публикуваме първи, тъй като е свързана с настоящата изложба по еротика. Фоторетроспекцията ще съдържа данни за художественото майсторство в Бургас от средата на XIX век до този момент. Например първият бургаски художник, който ще бъде представен на нея, е грък.

 


В категории: Бургас