Пазвантов сe усъмнил дали може да разрушава дюните, Нончев му дал зелена светлина, били негови

Любомир Петров(вляво) е категоричен, че на Иван Нончев(горе вдясно) и Манол Пазвантов няма да им се размине


Не приемаме оправдания, че не е знаел, багерът е влязъл от място, където е имало табели, категоричен е апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров


Манол Пазвантов, 24-годишният багерист от Равадиново, унищожил дюните на „Смокините север”, се усъмнил дали това е законно, но получил уверение от Иван Нончев, че всичко било наред, защото „бил собственик на земята”.

Това е разказал самият Манол Пазвантов пред разследващите в досъдебното производство, разкри днес апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Пазвантов е управлявал руски верижна машина без регистрационен номер. Твърди, че изпълнил поръчката на Нончев, който му платил 1000 лева, за да заравни пясъчните формирования. Получил много ясни обструкции, по плажа дори били забити колчета, откъдето трябва да минава, но твърди, че не знаел, че е незаконно. 

„Не можем да приемем оправдания от рода на това, че не знаел, че е защитена територия. Първо, защото има табела,точно откъдето е влязла техниката, и второ – защото се унищожават дюни”, коментира днес Любомир Петров.

Той уточни, че както Пазвантов, така и Нончев ги грози затвор до 3 години и глоба до 10 хил.лева. Не било възможно да се измъкнат от наказателна отговорност по чл.78а, защото имало нанасяне на трайна щета. Самият Пазвантов веднъж вече бил осъждан, макар и административно, за шофиране на автомобил без регистрационни номера (ВИЖТЕ ТУК).

След разораването на дюните: Бургаският бизнесмен Иван Нончев на свобода срещу 10 хил.лева, Манол Пазвантов - 2 хил.лева

Третият задържан – Васил Георгиев не е привлечен като обвиняем, защото нямал пряко отношение, разясни Любомир Петров. Георгиев е на 18 години, ученик в 11 клас от Созопол, возил се е на багера до Пазвантов. Показанията му са от изключително значение, защото той бил пряк очевидец на договорките, които са водени между Иван Нончев и равадиновския багерист. Нончев продължава да твърди, че няма нищо общо, нито е поръчвал разрушаването на дюните, нито е виждал Пазвантов и Георгиев.

Бургаският бизнесмен се афишира освен като собственик на парцела, където е поставена караваната (част от къмпинг Смокините, намиращ се зад плажа Смокините Север), така и като собственик на луксозната каравана.

Директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов каза, че веднага след като са получили сигнал се задействали и за няколко часа са установили и трите лица, съпричастни към деянието – Нончев е задържан в базата си в Бургас - край КАТ, а Пазвантов и Георгиев – в Равадиново.

Калоянов отрече да са получавали сигнал от концесионера за посегателството над дюните. Любомир Петров уточни, че обект на разследването ще бъде да потърсят и обяснение от концесионера, защото той е трябвало да опази територията, която концесионира.

Припомняме, че двамата обвиняеми бяха пуснати под гаранция срещу 10 хил.лева – Иван Нончев и 2 хил.лева – Манол Пазвантов.(ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СКАНДАЛА В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

В категории: Темида , Крими