Петметрова артчешма ще полива уникален оазис на "Флора Бургас 2019"

Водата ще се регулира с помпа, невидима за зрителя, разкри Мирослава Аргирова


Англичанин ще представи различни видове подправки – от сорта на босилек, видове мащерка, комбинирани с лимонена трева, розмарин и тн.

Репортер на Флагман.бг бе допуснат до подготовката на 35-ото издание на националната изложба на цветя „Флора 2019”. Тази година Община Бургас  ще се включи с две уникални арт инсталации –  старинна чешна, която ще полива растения и  огромен балон, към който ще е закачена кошница с цветя. И двете инсталации ще красят входа на Експоцентър „Флора” в дните от 28 април до 7 май.

Флагман.бг разговаря с управителя на Експозиционния дентър Флора Мирослава Аргирова: Ето какво още ни разказа тя:

- Г-жо Аргирова, да очакваме ли международно участие в цветното изложение?

- Имаме англичанин, който е изключително колоритна личност. Казва се Греам. Миналата година също взе участие. Той отглежда предимно билки и развива такъв бизнес у нас. Има парник, в който отглежда различни кръстоски. Тази година Греам ще представи различни видове подправки – от сорта на босилек, видове мащерка, комбинирани с лимонена трева, розмарин. Интересното е, че тази година семейство пенсионирани ботаници ще покажат собствени екзотични видове растения - киви, арония, хинап.

- Колко ще са участниците тази година? 

- Около 100 са фирмите, които вземат участие във „Флора 2019”. Част от тях  са производители и вносители на цветя и цветни продукти. Има фирми и творци, които се занимават с арт зоната. „Флора Бургас 2019” има зона с мед и пчелни продукти – тук производителите са зад щандовете, дават богата информация за продуктите, които предлагат и са предимно от Странджанския район. Освен това в цветното издание ще се включат и производители на бетонови изделия за паркове и градини.

- Какво ще е мотото на изданието тази година?

- Избрали сме си едно красиво мото – „Цветно”, като това е по-скоро тема, която следват участниците и на която посвещаваме  изложбените площи. Нарочно сме избрали тема, която да е кратка и да предизвиква интересни асоциации, които да бъдат шарени.

- За малчуганите какво се подготвили, Община Бургас винаги е търсила цветния талант и в децата?

- Да, и тази година работилници за деца ще има, даже ще са още повече. Първите два дни от програмата ще има занимания за най-малките. Ще има детски представления и фестивал – аниматори ще занимават децата, ще рисуват в ателието, апликират и отново всичко ще е свързано с цветната тематика. Във вторник пък имаме специална изненада за бургазлии. Професионални флористи ще покажат как се аранжират цветя на живо, при централния вход на Флората. Темата на демонстрацията е „Как да внесем красота в ежедневието”. Ще се покаже как с малко средства и подръчни материали може да се обогати атмосферата в дома и да стане красиво и празнично.

За първи път и Община Бургас със своя арт инсталация на „Флора 2018“

- Кой ще оценява цветните продукции тази година?

- Специално жури ще ги оцени на 1 май. Тяхното награждаване ще е в следствие на двудневно посещение на журито и гласуване. Оценителите тази година са представители на различни сфери – художник, флористът Ивайло Иванов от Асоциацията на флористите у нас , представител на Аграрния университет, представител на Лесотехническия университет и др.

- С какви арт инсталации Община Бургас ще се представи на тазгодишното изложение на цветя?

- Това, което предвиждаме са две големи цветни инсталации, които ще се намират във външните площи, около централния вход на Флората. Едната ще представлява изливаща се чешма, от която ще тече вода и под нея ще има цветен оазис. Интересното е, че тази вода ще се върти, но няма да се разбира фокусът. Водата ще имитира, че напоява растителността. Тя ще се върти с помпа, която няма да се вижда. Очакваме да породи огромен интерес сред децата. Ще имаме още една голяма фигура, издигната във височина. Тя ще представлява балон с огромна кошница с цветя. Рисунките са в много начален вид, същинското им представяне ще бъде готово 1 ден преди откриването, тъй като те се правят с живи цветя, които трябва да издържат 10 дена и се слагат възможно най-късно. Ще има още две интересни инсталации – цветен килим с рязан цвят, под който хората ще могат да минат, и инсталация с бамбукови клонки и цветя, които от вятъра ще създават усещането за музика, но тях ще има възможност да ги видите в абсолютно готов вид. Зад това творчество стои ландшафт архитект и флористи, на момента възникват нови идеи и предложения и всичко се надгражда.

Пъроначалният вид на идеята с балона и кошницата с уникални цветя

 


В категории: Бургас