Плажът на Райския залив край Созопол остава затворен с бетонни стени, но наемателят Стойчо Неделчев се надява да бъде осигурен достъп за туристи. Пред камерата на бТВ той сподели, че собствениците на имоти край плажа подават сигнали и намекна, че целта е да саботират дейността му. Явно на някой нарушаваме спокойствието, добави стопанинът на плажа.

Получихме сигнал за незаконно строителство и изливане на мръсни води в Райския залив край Созопол, каза водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян. 

„В края на миналата година плажът, който попадна в защитена местност, е отдаден под наем. Наемател е общински съветник от ГЕРБ в морския град“, добави той.
По-малко от 400 метра е дължината на бреговата ивица, разпокъсана между камъните, но вече си има наемател, уточни репортерът Лора Стаматис.

„Плановете ни са да го стегнем, да сложим чадъри, да го почистим, да идват хората и да се радват. Има спасителен пост. Идват хора от съседните хотелчета. Борим се да ни направят път. Редно е, след като Министерството на туризма ни дава плажа под наем, да бъде осигурен и достъп“, каза наемателят Стойчо Неделчев.
Стълби има само до част от плажа. От горната част заливът е затворен с бетонни стени и желязна ограда.
В оградения имот екипът на бТВ откри единствено жена с лопата в ръка, която подържа частната градина върху скалите. 
Само името е оцеляло от някогашния Райски залив. Гората е отрупана с бетонни постройки, а плажът – с боклуци, добави Лора Стаматис. Прогонени са и рибарите. 

„Вече не смеем да отидем там, защото всичко е затворено. Нито на скалите, нито на плажната ивица може да отиде човек“, споделя рибарят Росен Симеонов.

Плажът, който за първо лято ще посреща туристи като платен, вече е проверяван от институциите.
„Получихме сигнал за изгаряне на отпадъци. Това са били старите дървени постройки. Нямало е изгаряне на опасни отпадъци“, каза пък директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.

Изпълняващата длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова пък заяви, че разрешението за монтаж, което е издало общината за временен преместваем обект, е за съоръжение съгласно одобрена от Министерството на туризма схема. 
„Странното е, че се подават сигнали от съседите, вместо да се радват, че мястото се чисти! Явно на някой нарушаваме спокойствието“, каза още Стойчо Неделчев.