Подкрепяте ли тази идея? Инвалидите да имат гарантирани паркоместа в синята и зелена зона на Бургас

В Столична община е въведена подобна практика - гарантирано паркомясто за инвалид с написан номер на колата на специална табела


На тези места ще могат да спират само лицата, които не могат да се придвижват без инвалидна колична, протези и ортопедични апарати, предлага Тодор Стамболиев

В зоните за платено паркиране на Бургас да се резервират места за инвалиди, предлага общественият посредник Тодор Стамболиев. В отворено писмо до Флагман.бг той съобщава, че лица с увреждания на няколко пъти са го сигнализирали за огромните проблеми, с които се сблъскват всеки ден, когато се налага да се приберат до домовете си, а пред жилищните им сгради нямало свободни паркоместа.

"С разширяване на обхвата на т. нар. „синя и зелена зона“ възникват все повече въпроси! Всички сме наясно, че въпреки желанието и работата на Община Бургас, паркоместата в определени части на града са недостатъчни. Напоследък зачестиха случаите с обаждания от лица с увреждания, които живеят в тези зони и притежават МПС, които въпреки обособеното място за паркиране в близост до адреса им не могат да се възползват от него, защото то почти през цялото време е заето", коментира Тодор Стамболиев.

Той отбелязва, че се е запознал с практиката на други български общини и намерил най-доброто решение, което според него може да бъде интегрирано в Бургас и да гарантира, че лицата с увреждания ще имат достъпна среда.

"Намерих удачно разрешение на проблема в Наредба на Столична община. Разбира се това право не може и не е редно да бъде давано на всяко лице, притежаващо Решение от ТЕЛК за определена група неработоспособност. Възможно е такова запазено място да се осигури само за лице с увреждания, което  притежава карта за паркиране по чл. 99а от ЗДвП  и което в следствие на увреждането си: „ не може да се придвижва без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, не е в състояние да заема изправено положение на тялото без използването на посочените медицински изделия и има трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването или издръжливостта", допълва Стамболиев.

Той вече е отправил предложение до кмета Димитър Николов и председателя на ОбС Бургас Костантин Луков за изготвянето на нов нормативен акт, който да урегулира по справедлив начин правата на тези наши съграждани.  

Заради честите злоупотреби с инвалидни стикери преди няколко години Община Бургас промени наредбата си и засили контрола. Стикерите се издават на лице с ТЕЛК решение и се подновяват ежегодно, те важат само когато преносителят на картата използва автомобила или в този момент се вози в него. 

Преди години съществуваше практиката на таблото на автомобилите да се подхвърля лист, наподобяващ ТЕЛК решение или някой да използва неправомерно картата на инвалид, смятайки, че тя ще му осигури да паркира без пари в синята зона.


В категории: Бургас