С политически пирует от правителството се прехвърля топката към Народното събрание да промени началните условия за избор на бойни самолети за армията, т.е. нагаждаме се към единия от кандидатите. Това е позорно, каза в сутрешния блок на БНТ съпредседателят на Обединени патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

„Срамни и позорни са вчерашните дебати за държавата, защото става въпрос за един предварително обявен „конкурс“ за приемане на оферти със запитване към държавите, които предлагат бойни самолети. В един момент политико-военната работна група, която извършва анализа на предложенията, препоръчва на правителството и на парламента да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на четири от седемте условия“, коментира лидерът на НФСБ.

Американците предлагат изтребители на най-висока цена, казват, че няма да спазят срока за доставки, не представят пълни технически данни за своя продукт и не отговарят на условията такъв самолет да има на въоръжение в НАТО, добави той.
Не споделям „великата“ мисъл на Соломон Паси, че авиацията е политика и тя трябва да осигури в известна степен защитата на въздушното пространство на една държава, заяви Симеонов.

Въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са много по-евтини от изтребителите и гарантират много по-сериозна и истинска защита, обясни той.
„Представете си тези 8, които след пет години ще станат 16 самолета, по какъв начин ще се противопоставят, ако се наложи да воюваме с Турция, която има над 600 самолета! Не дай си Боже да имаме конфликт с Гърция, която има над 350 изтребители! Не може дори да се противопоставим на Сърбия, на която Путин скоро подари една ескадрила“, коментира  съпредседателят на Обединени патриоти.

„За какво ни са тези самолети? Не можеше ли да се вземе нещо, което да е по-надеждно и сигурно? Това са именно ракетите“, подчерта той.
„Турция е въоръжена с руски ракети. По никакъв начин не препращам българската отбрана към Русия. Смятам дори, че не трябва нищо да се купува от тази страна, след като сме в НАТО“, добави Симеонов.
„Това, което направи България, е унизително. Позорно е да промениш условията, за да угодиш на единия от кандидатите“, изтъкна той.

„Грипен“ предложи на Унгария след сделката за самолетите инвестиция в размер на 110% от стойността на изтребителите. Изградиха им завод, който ще дава печалба на страната. Когато Финландия купи F-16, бе направена инвестиция в същия размер. Моторола прехвърли дейността и там“, припомни лидерът на НФСБ.
„В Бразилия, която даде 10 млрд. долара за самолети, бяха инвестирани също толкова средства. На България обаче предлагат само 10% инвестиции, когато авансово платим цялата сума. Това е унизително“, коментира той.

„Очаквам неприятности в бъдещите търговско-икономически отношения с Италия и Швеция. Как би се почувствал всеки от нас, ако участва в едно състезание, на което правилата се променят в движение? Ще се почувствате като изигран и ще сте против този, който променя условията. Италия е един от най-големите инвеститори в България“, обясни депутатът.
„Какво би станало, ако двете страни преосмислят отношението съм към държавата ни? Не очаквам да се разминем без съдебни процедури на международно ниво“, предупреди той.

„Няма скрита коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Винаги в Народното събрание има размествания в гласуването на различни законопроекти. Не трябва да се вторачваме в това кой е подкрепил или не едно предложение“, каза още Валери Симеонов.