Продължават случаите на загинали пчелни семейства при пръскане с препарати на земеделски площи. Последните констатирани случаи са в общините Средец и Карнобат. 140 пчелни семейства губи преди година в Болярово фермерът Георги Атанасов, а отровата, в неговия случай, е доказана, пише БНР-Бургас.

„Това се установи чрез взета проба от проф. Пламен Петров. Пчелите не са умрели веднага, а ефектът е постепенен. С течение на времето имунната система на цялото пчелно семейство отслабва и кошерът загива. Нямам никакъв добив от миналата година. На есен бях принуден да изляза да работя в чужбина. Най-добре е държавата да предотврати натравянето на пчелните семейства. Маслодайната рапица от 2010 г. досега се е увеличила на 80 000 на 200 000 декара. Нашите проблеми с натравянето, започнаха с рапицата – колкото повече се увеличават площите на рапицата, толкова повече се увеличават и натравянията на пчелите.“

Причината е, че рапицата се третира със силни, понякога непозволени препарати, пояснява Георги Атанасов. Отделно, някои от фермерите я пръскат по време на цъфтеж, което е забранено, добави той.