Проф. Кантарджиев: Западнонилската треска ще е най-опасна през 2019-та

Около 1500 души са се разболели от Западнонилската треска в Европа през 2018-та, каза проф. Тодор Кантарджиев


Рискът е голям, тъй като в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, а в България - 10 пъти, предупреди той

Западнонилската треска, която се пренася с комарите в България, ще е най-опасна през 2019-та. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 
През 2018 г. в Европа от това заболяване са страдали около 1500 души, уточни той.

Западнонилската треска взе първа жертва в България

„Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, доста висока смъртност има. Миналата година около 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия. 260 в Румъния. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година“, заяви проф. Кантарджиев.

„Тази година Италия, Франция и България са предупредени за висок риск от западнонилска треска. Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти“, добави той.
„Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е моментът да се вземат мерки, за да няма комари във водоемите“, призова професорът. 

Проф. Кантарджиев шокиращо: От 100 души, ухапани от заразен комар, 15-20 може да загинат

По отношение на кърлежите, той каза, че със затопляне на времето, също трябва да се вземат мерки.

„Случаите на морбили вече надхвърлят 300. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София“, каза още проф. Кантарджиев.


В категории: Здраве