Просветният министър възхитен: Даде за пример Община Средец в образователната интеграция

Министър Красимир Вълчев посети всички социални и образователни институции в общината, придружаваше го кметът Иван Жабов


Община Средец е една от малките в България, но пък има какво да покаже относно образователна инфраструктура



Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев даде община Средец като добър пример как с извънкласни дейности и различни занимания успява да привлекат децата отново към образователния процес. Той остана възхитен по време на посещението си в странджанския град. Вълчев направи обиколка на всички образователни и социални инстутиции, придружаван от кмета Иван Жабов, депутатите от ГЕРБ Ася Пеева и Галя Желязкова, както и началника на Регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева.

Той се запозна с дейностите на Общинския детски комплекс, където над 400 деца са включени в извънкласни занимания. Министърът на образованието даде и брифинг пред журналисти, на който разясни предстоящите реформи в системата.


Децата посрещнаха с танци и подаръци важните гости

„ОДК-Средец е един от примерите за най-активно работеща институция в страната. Тези институции са пример затова как могат децата да се включат ефективно в редица дейности за развитие на техните способности“, заяви той.

Общинският детски комплекс, която е изградена по трансграничен проект развива най-различни извънкласни дейности за децата. Там ученици се обучават по компютърни технологии, танцуват, спортуват, и се занимават със стари заняти. Министър Вълчев посети всяка една зала и бе посрещнат от деца и учители. Те му връчиха ръчно изработени подаръци и му обещаха да продължат все така активно да развиват своя талант.


На брифинга просветният министър разясни предстоящите реформи в образователната система

Община Средец е 70-ата община, която министърът посещава от встъпването си в длъжност. Според него успехите и проблемите по места са различни, но най-вече са свързани с ранното отпадане от системата на образованието.

"Не във всички общини нещата се случват така, както в община Средец. Опитваме се да мобилизираме в пълна степен усилията, за да провокираме съвместната работа на институциите и общините. Най големите проблеми с образователната интеграция в големите градове", каза още министърът. 


В ОДК-Средец има най-различни извънкласни занимания за децата

Кметът на Средец Иван Жабов заяви, че общината е една от малките в България, но пък има какво да покаже относно образователна инфраструктура.

Красимир Вълчев заяви, че през тази година са предвидени 25 млн. лв за дейности в училищата, 10 % оттях ще останат за общините, които ще бъдат посредник между центровете за личностно развитие и училището.


С Ирина Лимберова, която стана кмет на община Средец за един ден. Градоначалникът Иван Жабов похвали младата девойка, че се е справила на поста

"В началото на втория срок през февруари ще стартират извънкласните дейности по интереси за учениците в цялата страна. За провеждането им бяха осигурени 25 милиона лева от държавния бюджет. Клубовете по интереси ще могат да се организират от училищата съвместно с центровете за подкрепа на личностно развитие и общинските детски комплекси", допълни министър Вълчев.


Децата и техните ръководители от ОДК-Средец бяха подготвили най-различни подаръци за министър Красимир Вълчев

По думите му е добре учениците да се насочват към математика и природни науки, затова училищата ще имат задължение да организират 40 % клубове по интереси от направленията на STEM – информационни технологии, математика, природни и инженерни науки. Останалите могат да са в други сфери спрямо предпочитанията на децата. В момента те се обобщават от училищата.


Кметът Иван Жабов запозна гостите и с пчеларството




Изложбата, която показва трудния път по осъществяването на проекта по изграждането на сградата на ОДК







В категории: Средец