С мълчаливата подкрепа на ДПС и Марешки: Властта събори ветото на президента - „тайните арести” остават

137 депутати подкрепиха законопроекта на трето четене, само "БСП за България" бяха "против"


Само "БСП за България" се противопостави на измененията в Наказателния кодекс при дебата на трето четене


ДПС даде втора ключова подкрепа за властта в рамките на един ден. След като гласуваха „за” започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребители, от формацията на Доган помогнаха и за падане на президентското вето върху т. нар. тайни арести.

Промените в Наказателния кодекс днес бяха гласувани на трето четене в Народното събрание и минаха комфортно прага от 121 гласа. Това стана благодарение на ДПС, но и на „Воля”, както и на двамата „независими” депутати.
Ветото на президента бе преодоляно със 137 гласа.
Само 43-ма от „БСП за България” подкрепиха мотивите на държавния глава и гласуваха „против” законопроекта.

За разлика от казуса с изтребителите този път ДПС не изложиха никакви мотиви за гласуването си. Същото важи и за формацията на Веселин Марешки „Воля”.

Спор в пленарната зала имаше основно между ГЕРБ и „БСП за България”. От „Обединените патриоти” се изказа само бургаският депутат Христиан Митев.
Активност показаха и соцпредставители от региона Димитър Стоянов и Тодор Байчев, които очаквано подкрепиха президента.


Припомняме, че казусът касае въвеждането на право на прокуратурата да забранява на обвиняем да уведомява определени лица за ареста си.
С промените се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане.
„Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага”, бяха част от мотивите на Румен Радев да върне закона за ново разглеждане.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя.
„Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.
Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи”, посочиха още от пресцентъра на президента.

Днес управляващите отново изложиха аргументите си, че обвиняемите не губят правото си на адвокат и т.н.
Евентуалното решение на прокуратурата да ограничи уведомяването ще може да се обжалва в съда.

Любопитно е, че дори главният прокурор Сотир Цацаров изрази резерви по отношение на промените. Той също като президента обясни, че измененията следва да касаят само ограничен кръг престъпления.

Макар че ГЕРБ и ДПС обикновено се изявяват като изпълнители на волята на Цацаров, в случая това, поне привидно, не се случи. Това поставя въпроса дали главният прокурор е бил искрен, когато е изразил мнението си пред медиите.

В категории: Политика