Само във Флагман.БГ! Вижте кой и защо разора дюната на к-г Смокиня

Тази каравана е на бос, чийто джип трудно заоравал в хълма на дюната, затова се наложило да я заличат


Не бързайте с крайни мнения, защото действията може да се окажат напълно законни



Проверка на Флагман.БГ установи причината, поради която се е наложило тихомълком през януари да се унищожи дюна, намираща се на плажа до къмпинг Смокиня. Скандалът гръмна медийно вчера, след като екоактивистът-музикант Васил Гюров публикува няколко снимки във Фейсбук, представляващи сериозно разораване с някаква тежка машина. Два дни природозащитници твърдят, че безобразието е извършено върху защитената територия „Каваците”, върху която има уникални бели понтийски дюни.

След като кадрите бяха излъчени в телевизиите, Министерството на туризма обяви, че започва незабавна проверка, с уточнението обаче, че първо трябвало да се установи дали са налице незаконни дейности. Възможно било дюните да попадат в концесията на плажа, но може да става въпрос и за частен имот. Днес следобед РИОСВ-Бургас изпрати експепрти на място. Те съобщиха, че в понеделник отново ще отидат, за да издирват причинителя. Директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова потвърди, че част от пясъчните дюни са увредени, но нейните служители не успели да издирят извършителя. До този момент и двете ведомства избягват отговор на въпроса дали има нарушение в екологичните разпоредби.

Унищожиха дюните край Смокиня, Министерството на туризма започва проверка (СНИМКИ)

Концесионер на плажа „Смокините север” от 2015 г. е „Черноморска брегова група” ООД. Дружеството е собственост на созополчаните Иван Иванов и Иван Тодоров. Преди година между плажа и къмпинга е поставена вносителна каравана. Според информация на Флагман.БГ, обитателят на луксозната екологична къща пристигал с великолепен джип, но постоянно бил ядосан, тъй като се налагало да прави маневри върху пясъчната дюна, за да разположи возилото удобно. Освен това дюната му пречела да вижда залива в цялост, поради което често това влошавало настроението му.

Източникът на Флагман.БГ твърди, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на двамата концесионери, известни в Бургаско като „Катинарите”.

Не бързайте с крайни констатации, защото в края на миналата година в Министерството на туризма бе подготвено ново картографиране на дюните, възможно е въпросната дюна да е излязла от обсега на защитените територии, съобщи колега на Катинарите.

Освен това имало възможност да се покаже и анализ, който да аргументира, че образуването на дюните зависи от „Розата на ветровете” и че през тази година вятърът е духал в посока, способстваща унищожаването на пясъчното образувание.