Сериозна битка за добре платено място в прокуратурата, фаворитът отпадна

Съдебният помощник получава 2 хил.лева заплата, не влиза в зала, няма съществени отговорности и е със строго нормирано работно време


Мнозина считаха, че Ваня Пепеляшева, съпруга на съдията от Окръжен съд Георги Пепеляшев, ще спечели конкурса

Сериозна битка за добре платено място в Районна прокуратура Бургас, се провежда в този момент, научи Флагман.бг.

Става въпрос за конкурса за „прокурорски помощник“. Позицията е една, а документи подадоха 24 кандидати.

За незапознатите ще уточним, че прокурорските помощници, според трудовата си характеристика, трябва да помагат на прокурорите при изготвянето на обвинителния акт, пращането на рутинни документи и искания. Нещо като секретарска длъжност в магистратурата, но не със заплата на секретарка, а 90% от основното възнаграждение на прокурорите. Т.е. – около 2 хил.лева.

Прокурорските помощници не носят никаква отговорност, имат строго нормирано работно време, не влизат в зала, за да защитават обвинителния акт и общо взето това е една от най-спокойните и добре платени длъжности в магистратурата.

На 22 март 2019 година РП Бургас, която е една от най-натоварените обяви конкурс за назначаване на специалист. Щом станаха ясни имената на 24-те кандидати, отговарящи на изискванията за длъжността, се насади мнението, че позицията ще бъде спечелена от Ваня Пепеляшева, съпруга на окръжния съдия Георги Пепеляшев, която в момента е съдебен деловодител, а те получават съвсем скромно възнаграждение – най-ниското в съдебната система, около минималната работна заплата.

За хората, които познават съдия Георги Пепеляшев това бе малко изненадващо, защото до този момент той се е доказал като авторитетен магистрат с безупречна биография зад гърба си, а намеците, че ще използва влиянието си, за да уреди нов пост на съпругата си, бяха леко шокиращи.

В крайна сметка това не се случи, а съдия Георги Пепеляшев запази честа си. Напук на спекулациите съпругата му Ваня Пепеляшева отпадна във втория етап на конкурса - тест. До третия етап са допуснати 11 от 24-те кандидати, а както изглежда конкурсът протича прозрачно и на този етап без съмнения. Флагман.бг ще проследи конкурса до финала и назначаването на избрания победител.

Вижте кои са:

1.Пламена Пенева
2.Християн Ханджиев
3.Димитър Димитров
4.Христо Станчев
5.Ангел Василев
6.Росица Панайотова
7.Методи Велков
8.Маргарита Колева-Стоянова
9.Теодора Алексиева
10.Станислава Лазарова
11.Атанас Мирчев


В категории: Темида