Ще изникне ли нова кооперация на мястото на изоставената стара поща в жк „Изгрев“?

Изоставената сграда, в която допреди не повече от 7-8 години се помещаваше пощата на бургаския жк „Изгрев“, предстои да бъде съборена


Двуетажната сграда е трън в очите на хората - от години е свърталище на клошари и наркомани

Изоставената сграда, в която допреди не повече от 7-8 години се помещаваше пощата на бургаския жк „Изгрев“, предстои да бъде съборена, научи Флагман.БГ.

Трън в очите на живущите около нея, особено на тези от бл. 23, който се намира в непосредствена близост, в последните години двуетажната постройка често влиза в медийното пространство. През 2015 г. вторият етаж изгоря, а през м.г. това се повтори. И така достигаме до днешна дата.

Наш репортер посети мястото, за да се увери в сигналите, които получаваме през последните дни на редакционната ни поща – че сградата е пред разпад, опасна е, превърнала се е свърталище на клошари, пияници и наркомани. Това, което заварихме там бе повече доказателство за правдивостта на сигналите.

Постройката е заградена с червено-бяла лента – поставена там при последното посещение на експерти от Община Бургас. Те са извършили проверка и са установили на място очевадното – сградата в сегащния си вид е опасна. Покривът на старата поща се руши, големи парчета от  мазилката на фасадата (там, където е останала такава) пада ежедневно, а дървената конструкция на тавана е проядена и изгоряна и буквално се крепи на трески.

Зад лентата сякаш се влиза в друга реалност – там следа от подредените и чисти междублокови пространства в района няма. Цялата земя е осеяна с празни бутилки от бира, шишета от друг алкохол се въргалят около самата къща, всевъзможни хартии и други видове боклуци пък дебнат всеки под падналите на земята листа и очевидно безконтролно растящият  бръшлян.

Хората от района обаче изглеждат безразлични. „Въобще тази сграда не ме интересува – каквото искат да правят с нея“, каза жена от съседния блок. „Преди години това беше пощата. Откакто направиха новата сграда, тази е напълно занемарена – време е да я съборят“, коментира друга възрастна бургазлийка. „Чухме, че ще я събарят, кооперация някаква щели да строят на нейно място. Нека. Тук е такова свърталище за наркомани и пияници, че направо си е опасно...“, категорична е жителка на бл. 23 в бургаския жк „Изгрев“.

Флагман.БГ научи, че рушащата се сграда е собственост не на наследник, а на частна фирма. На самата сграда няма табела, която указва, че скоро там ще се строи, а хората от района не можаха да назоват кой или кои са собствениците. Наше запитване в Общината също удари на камък от страна на това, кой стопанисва имота. „Става въпрос за юридическо лице, а не за физическо. Ние сме предприели всички мерки, които са необходими за обезопасяването на обекта, за да не представлява опасност за живущите в района бургазлии“, коментираха от там. От администрацията посочиха още, че към момента разрешително за строеж на мястото на старата поща в жк „Изгрев“ не е издавано, но няма пречки, ако собственикът предяви иск за такова – разбира се, само в случай, че той е съобразен с наредбите за строителство на територията на общината.

За момента бъдещето на изоставената и забравена дори от бога сграда е неясно. Ако се вярва на мълвата е възможно съвсем скоро от нея да остане само лошия спомен за мръсотията. Но дали ще е така – само времето ще покаже.




В категории: Бургас