Скандал: СЕМ назначи Емил Кошлуков за временен шеф на БНТ

"Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество", посочват от АЕЖ-България


Съветът за електронни медии (СЕМ) назначи Емил Кошлуков временно за шеф на БНТ. Досега той бе програмен директор на БНТ1.

Промяната се налага заради присъдата на досегашния генерален директор Константин Каменаров.

Решението на СЕМ за Кошлуков е взето „на ръба”.

Това е станало с три гласа „за”, един „против” и един „въздържал се”. Той е бил единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме, съобщи БНР.

Емил Кошлуков е считан за близък до кръга „Борисов-Пеевски-Цацаров”.

Назначението му за временен генерален директор предизвика моментална остра реакция на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ).

Назначаването на Емил Кошлуков начело на БНТ е удар срещу обществената телевизия, посочват в своята позиция от медийното сдружение.

„Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия.

В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно от човек с биографията на г-н Кошлуков.

Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията.

Самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа решението си, което би довело до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии”, е позицията на АЕЖ-България.

 

Очаквайте подробности


В категории: Политика