Скандалът с отровените пчели в село Малина се оказа балон! Комисия не откри нито една мъртва пчела!

Обиколих 13 пчелина и не открих нито една мъртва пчела, казва кметът на с. Малина Златко Георгиев


Првят ли се опити са разпалзване на поредния безпочвен кофликт и кой има интерес


“В с. Малина, Община Средец, няма умрели пчели от агротехнически мероприятия. Днес обиколих всичките 13 пчелина, в които има 615 кошера и не открих нито една отровена пчела”, каза пред Флагман.Бг кметът на селото Златко Георгиев.

Той направил пълна проверка заради излъчен репортаж, в който местният пчелар Юмер Халил твърди, че негови пчели били отровени, след като масив, засят с рапица, бил третиран с препарати. Пред камерите чичо му Халил Халил, каза, че търпи големи загуби, защото част от пчелите му не се връщали в кошерите.

Вчера в с. Малина пристигна комисия, начело с Лидия Станкова, директор на дирекция “Земеделие” в Бургас. Комисията посети 4 пчелина, включително и този на Халил Халил. Никъде не откри отровени пчели.

"Нямам нито една паднала пчела край кошерите ми", казва и Христо Георгиев от същото село, който има пчелин с около 70 кошера.

Служители от Агенцията по безопасност на храните също бяха в комисията, която направи вчера проверка в с. Малина. Няма нито една умряла пчела. Не е установен т.нар "подмор при пчелите". Въпреки всичко сме взели проби от листната маса, за да установим с какви препарати е третирана рапицата. Земеделският производител твърди, че е пръскал с тип “аминокиселини”, които са разрешени във всеки етап от вегетативното развитие на растението”, каза д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на БАХБ.

Той допълни, че тази година за първи път агенцията е извършила проверки на земеделски производители за спазването на Закона за пчеларството и Закона за растителна защита. Тези два закона забраняват пръскането на културите, когато са във фаза цъфтеж. Във фаза растеж може се допуска третиране с препарати само след уведомяване на агенцията, кмета на съответното населено място и пчеларите. Проверката е обхванала напълно община Камено, а общините Айтос и Карнобат – частично. Установени са три нарушение в с. Орлинци, община Средец, и са наложени глоби по 8 хиляди лева, допълни д-р Митев.

"Аз извършвам третирането на масивите с рапица, които са до пчелина на Юмер Халил. Ние използваме само препарати на немския концерн “Байер”, които са сертифицирани като напълно безвредни за пчелите. Вчера бях заедно с проверяващите. В пчелина на Халил д-р Георги Георгиев, който е началник на Ветеринарно-медицинската служба в Средец, установи, че пчелите са спокойни, а по правило, когато са натровени, те стават изключително агресивни”, каза Иван Златков, който е представител на арендатора.

Днес той е пуснал жалба в Районна прокуратура – Средец срещу Юмер Халил, в която твърди, че много пъти е заплашван от пчеларя.

След категоричните резултати от проверката, възниква логичният въпрос  – защо се раздухва истерия и се настройват пчелари срещу земеделци? Кой има нужда от поредния изкуствен конфликт? И защо се говори за подмор при пчелите в населено място, където проверката на няколко институции не открива нито една мъртва пчела?


В категории: Средец