След проверките по Южното Черноморие: Спрени строежи и много въпросителни

Трябва да дисциплинираме цялата гилдия да си изпълняват задълженията, каза на брифинг в Бургас шефът на ДНСК (по средата), до него са директорът на РИОСВ инж. Тонка Атанасова и Милен Ненчев - директор на РДНСК


Ние в ДНСК не си стоим зад бюрата, а упражняваме постоянен контрол над цялата издадена техническа документация, категоричен е шефът на ДНСК Иван Несторов




Вероятно ще сезираме прокуратурата, защото вече са влезли в сила административните актове за строеж. Като държавна институция ние можем да се намесим само с протест чрез главния прокурор до окръжните прокурори, чак тогава започва оборването на тези актове и евентуалното им сваляне. Това каза директорът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов на извънредна пресконференция в Бургас по повод скандалите от последните дни със застрояването на Южното Черноморие.

На брифинга присъстваха и директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ), както и шефът на РДНСК - Милен Ненчев.

Иван Несторов направи кратък обзор на събитията от вчера, на който стана ясно, че освен спирането на строителството, при случая "Алепу" ще се търси отговорност от строителния надзор - фирма "Костов и синове" ООД.

По казуса "Арапя" - през 2007 година е издаден подробен устройствен план (ПУП), на базата на който е издадено разрешително за строеж. Година по-късно е внесена промяна в Закона за черноморското крайбрежие, като ПУП-ът не е синхронизиран с нея.

Несторов е категоричен, че трябва държавата да дисциплинира строителната гилдия да си изпълнява задълженията.

В понеделник ще бъде извършена проверка, която ще покаже кой е виновен - дали главният архитек на община Царево или някой друг. Той допълни, че все още има много въпроси, които ще се доизнасят до края на другата седмица.

"Ние в ДНСК не си стоим зад бюрата, а упражняваме постоянен контрол над цялата издадена техническа документация. Само за миналата година имаме над 50 хил. преписки по сигнали от граждани. Ще направим всичко възможно да покажем, че се осъществява държавен контрол", каза още шефът на ДНСК.

На бригинга стана ясно още, че и трите обекта - на "Градина", "Алепу" и "Арапя", имат разрешително за строеж. 

В категории: Бургас