Софиянски пише нова Конституция, ще разделя България на шест области

Бургас да е в област Странджа – Сакар, предлага бившият столичен кмет Стефан Софиянски


За да сме по-силни и конкурентноспособни в ЕС, трябва да имаме нов основен закон, каза той

България се нуждае от нова Конституция, за да сме по-силни и конкурентноспособни в ЕС. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски.
„С група съмишленици работим в тази насока от 3-4 години. Конституцията е организацията на обществото. След като влязохме в ЕС, не показваме тези резултати, които всеки от нас очаква. Търсим за това вина и във формата на управление, и по-добро решение. Нужно е оптимизиране на обществените отношения и начина на управление“, заяви бившият градоначалник.
„Трябва да започнем промените със системата на избиране. При тази, която е прилагана в България през 1932 г., се позволява и на по-малки партии да влизат в парламента. При нея най-малко гласове се губят“, добави той.
„Сегашната Конституция е приета през 1991 г. След като станахме член на ЕС, трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, за да сме конкурентноспособни и силни в общността“, подчерта Софиянски.
Според него Министерският съвет трябва да се избира пряко от Народното събрание, но поименно.
„Трябва да се избират областните управители и да се промени регионалното деление на България. Шест области предвиждаме – Мизия, Тракия, Добруджа, Северозападна България, Странджа – Сакар и Струма“, заяви бившият служебен премиер. 
„Според Конституцията в момента България е република с парламентарно управление, но всъщност е с министерско. Ние търсим един баланс на властите. Философията на новата Конституция е не противопоставяне на властите, а взаимодействие между тях“, добави той.
„Министерският съвет ще определя политиката на държавата, областният управител ще я реализира на местно ниво, а кметът – ще се грижи за ежедневието на хората. Това е споделено управление. Повече хора трябва да си взаимодействат, за да се развива страната“, коментира Софиянски.
„20% от средствата да остават в общините. 40% - ще се трансферират в областта и още толкова към Министерския съвет“, каза още той.

В категории: Политика