Социологическо изследване: „Патриоти за Валери Симеонов” с летящ старт в предизборната кампания (прогнози)

Формацията около лидера на НФСБ вече има 4% и е с реални шансове да излъчи представители в Европарламента


От "Спектър" дават 4% на формацията около лидера на НФСБ и реален шанс за прескачане на бариерата

„Патриоти за Валери Симеонов” набира скорост и е сред формациите, които могат да излъчат представители в европарламента. Това сочи ново социологическо проучване на Изследователски център „Спектър”.

На този етап се оправдават очакванията за сравнително ниска избирателна активност.

„Това прави трудни прогнозите за крайния резултат от вота. Към момента 33,5% твърдо са решили да гласуват - това са по-скоро твърдите привърженици на основните партии, плюс хората, които отдават специално значение на европейските избори. Тези стойности се доближават до предишните евроизбори през 2014 година, когато избирателната активност беше 35,84%”, информират от „Спектър”.

Освен БСП, ГЕРБ и ДПС, които несъмнено ще имат свое представителство в Европейския парламент, своите шансове имат и ВМРО-БНД, „Демократична България – Обединение“, „Патриоти за Валери Симеонов“ и Коалиция за България, сочи изследването.

"Патриоти за Валери Симеонов" набира скорост и вече е с 4%, сочи изследването

В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО-БНД и „Патриоти за Валери Симеонов“. Редом със силния първоначален старт на ВМРО и активността на Ангел Джамбазки (4.2%), през първата седмица от кампанията, листата, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов, също набира скорост (4 %). На по-задни позиции засега остава „Атака“ (1.2%), коментират от Изследователски център „Спектър”.

БСП с 33,2% запазва крехка преднина пред ГЕРБ, която е с 32,5%. Това е резултат не от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, предизвикана от корупционните скандали и „апартаментгейт“, смятат от „Спектър”.

Обстоятелството, че първата седмица на кампанията съвпадна с великденските и първомайските празници влияе върху отслабване на натиска върху управляващите.

Данните показвали известна стабилизация при тях.

Нови тежки трусове в хода на кампанията обаче могат да доведат до по-голям отлив на гласове от ГЕРБ, а оттам и до увеличаване на преднината на БСП. Обратно, при затишие откъм нови скандали във властта, мобилизация на партийната машина на ГЕРБ, в т.ч. с личното участие на техния лидер Бойко Борисов, управляващите все още имат своите шансове да получат най-много гласове на 26 май. Евентуална победа на БСП зависи пряко от способността на партията да привлече свободни избиратели от политическия център и анти-ГЕРБ вот извън своя твърд електорат, който в тази фаза от кампанията е максимално мобилизиран”, сочат от „Спектър”.

В левия сектор наред с БСП за своя електорална територия се бори и възстановената под егидата на АБВ лявоцентристка „Коалиция за България“. Те навлизат в кампанията от добра изходна позиция – 2.7 % от твърдо решилите да гласуват и имат потенциал за растеж особено при условие, че БСП остане затворена в своя партиен електорат.

В десния сектор политическата коалиция на ГЕРБ и СДС има за съперник своите бивши партньори от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори са под наименование „Демократична България – Обединение“. Интересен момент в предстоящите евроизбори е дали „Демократична България“ ще успее да мотивира своите привърженици за гласуване. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4.2 % от решилите да гласуват, смятат от Изследователски център „Спектър”.

Възложител на проучването е Институт за модерна политика. Извадката е с размер 834 лица от цялата страна. Периодът на изследването е 29 април – 4 май.

 

 


В категории: Евроизбори'2019