Стана ясно кога грипната епидемия атакува Бургас

Пикът на заболеваемостта се очаква до две седмици


Усложнения след грип препълниха болниците, утре здравни експерти ще анализират данните

Усложненията след грип препълниха болниците в Бургас. Медиците се борят с пневмонии и с усложнения, довели до сериозни заболявания на нервната система. Най-засегнати са възрастните и децата. При налични легла в педиатричното отделение на УМБАЛ-Бургас в момента са настанени 30-35 малки пациенти.

В Силистра, Смолян, Сливен и Пловдив процентът на болните също е висок. Увеличение на заболелите от грип отчетоха и в Монтана.

До края на следващата седмица ще стане ясно дали ще бъде обявена грипна епидемия и къде. Очаква се обаче пикът на заболеваемостта да ни атакува след две седмици, когато ще бъдат засегнати много градове в страната. 

Атакува щам, много близък до така наречения свински грип, известен още като „Калифорния”.

„Данните за прегледани болни през събота и неделя ще получим в понеделник. Специално за града доказаните случаи на свински грип не са толкова много”, заяви в ефира на Нова тв епидемиологът Величка Григорова.

Ако броят на пациентите рязко се е повишил през последните два дни, още утре може да бъде обявена грипна епидемия, съответно и ваканция за учениците. Но засега очакванията са, че и през следващата седмица Бургас да остане в предепитемичен период.

В категории: Бургас