Стара къща в центъра на Бургас застрашава минувачи, фасадата й се ръси по тротоара (СНИМКИ)

Триетажната сграда не е паметник на културата, в окаяно състояни е и се руши бавно


Става въпрос за населдстввения имот на богатия бургаския евреин Йосеф Барух, който се намира на ул. „Антим I” 12



Стара къща на ул. „Антим I”, за която преди близо 2 години Флагман.БГ писа, че е наследствена собственост на богатият бургаски евреин Ронит Йосеф Калужни, се руши и създава пряка опасност за минаващите по малката уличка в суперцентъра на Бургас.

За това съобщават читатели на Флагман.БГ. Според тях мазилката на старата къщата, която по ирония на съдбата не е паметник на културата, буквално се ръси по главите на минувачите всекидневно, а по-големи парчета от фасадата нерядко се отчупват от нея и падат върху тротоара.

Къщата несъмнено е красива, но състоянието, в което се намира, е меко казано плачевно. И не само – тя е опасна в сегашния си вид. По тази малка уличка ежедневно минават хората и не един път сме ставали свидетели части от фасадата от източната страна на ъгловата постройка да падат на сантиметри от хората, вървящи долу. Пак ли трябва да взимаме мерки чак след като се случи най-лошото?“, пита в сигнала си до Флагман.БГ нашият читател, който към момента пожела да остане анонимен, но въпреки това изпрати снимки от мястото.

Наследник на богат евреин плаче до общината за златен имот в сърцето на Бургас

Припомняме, че въпросната триетажна къща, която се намира на метри от морския бряг, до смъртта на богатия бургаски евреин Йосеф Барух през 2004 г., бе негова собственост. Негов наследник е Ронит Йосеф Калужни, който през лятото на 2017 г. поиска от Общинския съвет да закупи частта в имота, която Общината притежава, за по-малко от обявената такава от 173 хил.лв. Аргументът му бе, че посочената цена е твърде завишена и той може да остане без наследство защото не може да я заплати.



Към момента Флагман.БГ не знае чия собственост е сградата, чиято фасада се руши. Факта е обаче, че в действителност обекта е опасен за минувачите, а постройки от този тип, заслужават да бъдат запазени от историческа гледна точка, съхранявайки стария културен облик и дух на Бургас.




От фотосите си личи, че падналата мазилка е заметена към сградата, но преди това е били по целия тротоар

Имотът обаче не е паметник на културата, което го прави апетитна хапка за строителните предприемачи в града. По неофициална информация цялостната му стойност е над 500 хил. лв., а през 2017 г. имаше съмнения, че именно един от големите предприемачи в Бургас е хвърлил око на сградата и има желание да я събори и издигне кооперация на нейно място. Средната цена на кв.м. в тази част на града надхвърля 1000-1200 евро.

В категории: Бургас