Строят ваканционен комплекс на плаж, за да не падне пътя

Изпълнителният директор на „ГБС – турс“ Радослав Котларов обясни, че сградите щели да пазят туристите от това да не бъдат засипани с кал


Тук нито държава, нито община могат да направят това укрепване, което правим, защото е скъпо, каза Радослав Котларов

Ваканционен комплекс се строи на Шофьорския плаж, за да не падне пътя. Това звучи като виц, но не е.
„Може да видите как пътя пропадна и решихме да действаме, за да не се случи нещастен инцидент. Оттук през лятото минават много коли, автобуси, пешеходци“, каза пред камерата на Нова телевизия изпълнителният директор на „ГБС – турс“ Радослав Котларов.
Той уточни, че строежът е започнал в средата на октомври. „В момента укрепваме свлачището. Това е първия етап от изграждането на ваканционен комплекс“, добави шефът на „ГБС – турс“.
Това място е познато на всеки българин, каза пък водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев. „Дори и да не сте били там, е все едно, че сте били, защото е запечатано в нашите спомени и в най-романтичните ни представи за морето“, добави колежката му Аделина Радева, а на Котларов се наложи да обяснява има ли нарушения на плажа, познат ни и от „Оркестър без име“.
Това, което дразни най-много хората, е че този бетон, който се излива, е само на 10-20 метра от водата, каза пък репортерът Цеца Алексова.
„Това е частен урегулиран, поземлен имот, в който има свлачище. Тук нито държава, нито община могат да направят това укрепване. Това е едно съоръжение, което е безкрайно трудоемко като интелектуален труд и много скъпо финансово. Имаме всички необходими разрешителни“, уверява директорът на „ГБС – турс“.
След като Виктор Николаев попита този комплекс ще подпира пътя ли, Коларов каза, че всеки такъв проект си има финансова рамка, която за да се изпълни, е необходимо да се направи и курортен комплекс. Сградата със своята тежест ще спомогне за укрепването на свлачището, обясни той.
Т.е. за да се изплати укрепването, трябва да има курорт, коментира водещият.
„Не знам какво ще стане след една година, когато ще започнем втория етап. Никой не може да каже тогава каква ще е цената на имотите и какво ще постигнем, но ще се опитаме максимално да изпълним всичко по чертежи и разписания, за да не стане нещастен случай“, заяви Радослав Котларов.
„Пръстта затискаше плажа. Години наред се страхувахме да не падне кал върху някой турист“, добави той.
Архитектът на фирмата Веселин Колев пък каза, че като стопани на комплекса той и колегите му са най-загрижени, за да остане природната среда такава, каквато е сега.
„Проектът си е минал на всички експертни съвети в РИОСВ – Бургас. Докладът е върнат за оценка. Тя също е минала“, добави той.
Архитектът потвърди, че в района има гнезда на птици от защитен вид.
Сградите ще са между 2 и 3 етажа, каза още той.

В категории: Созопол