Тази вечер духът на Яворов сплоти и благослови Поморие

В препълнената зала, сред своите съграждани, бяха кметът Иван Алексиев и меценатът д-р Васил Костадинов


Събитието край брега на морето бе не просто премиера на книга, а свещенодействие

 

Книгата „Яворов и морето“, която се издава на български и френски език по случай 120 години от пристигането на гениалния поет и революционер в Анхиало като телеграфист в местната поща през 1899 г., събра поморийци, бургазлии и франкофони от цялата страна тази вечер в препълнената изложбена зала на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ в Поморие. Събитието бе паметно заради присъствието и на цвета на интелектуалния елит у нас в лицето на проф. Николай Даскалов, доц. д-р Ярмила Даскалова, поетите Маргарита Петкова, Валери Станков и Боян Чимов, издателят Денчо Михов от „Либра Скорп“, директорът на „Алианс Фрасез“ в Бургас и директор на Гимназията по романски езици Радостина Георгиева, художникът Йордан Маринов, журналистката-франкофон Анна Заркова. От Бургас пристигна зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, както и общинският съветник от Реформаторския блок Живко Табаков. В залата наш репортер видя, че са председателят на Общинския съвет в Поморие Адам Адамов и разноцветни общински съветници. Презентацията на книгата започна с четене на стихове на френски език от възпитаници на бургаската езикова гимназия. Звучаха „Две хубави очи“ на английски и чешки език.

Близо 3 часа в залата звучаха анализи и изследвания на непознатата част от творчеството на Яворов, разпространяващо се в чужбина. Залата екзалтирано аплодираше презентацията на учените.

 Сред гостите бяха Йорданка Ананиева, Живко Табаков, Анна Заркова и много франкофони
 

Сред публиката бяха кметът на Община Поморие Иван Алексиев и меценатът-поет д-р Васил Костадинов, който е бил сред инициаторите и спонсори на изданието в неговия зародиш. Книгата става факт и благодарение на финансовата подкрепа на Община Поморие, на хотелския комплекс „Сейнт Джордж“ в Поморие. Подготвена е с любезното съдействие на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Раждането на една книга е свещенодействие – ние идваме и си отиваме, но написаното остава. Тази книга ще стигне и до най-отдалечените места по света, благодарение и на Община Поморие, която се включи като спомоществовател в благородния проект. Досега Яворовите дни се провеждаха през лятото. Нека този паметен ден бъде Яворовата пролет“, каза д-р Костадинов.

Денят и тази вечер в Поморие наистина са необикновени, тъй като съвпадат и с друг жест, свързан с духовността и единението. Час преди премиерата кметът Иван Алексиев входира докладна записка, която ще бъде гласувана на извънредна сесия утре – да се подпомогне реставрацията на християнската светиня „Нотр Дам дьо Пари“ със скромните 5000 евро.

„За мен това е изключителна вечер. Убедих се, че събития като тази книга опазват духовното богатство на Поморие. Яворов като личност може да е роден в Чирпан, но като поет и будител той се е родил в Поморие. Община Поморие винаги се включва в проекти, повдигащи и съхраняващи живия анхиалски дух. Аз съм радостен, че имаме толкова много хора тази вечер в нашата културна институция – художествената ни галерия. В този материален свят, в който на преден план са новите къщи и коли, настоящото събитие показва, че има надежда за нашата цивилизация. Специално благодаря на д-р Васил Костадинов и на целия екип, който работи върху книгата, за да стигне тя до читатели, далеч зад границите на България“, каза кметът Иван Алексиев.

 


В категории: Поморие