Цацаров прати полицията да проверява имоти на свекъра на Йончева

„Моят свекър е управител, но той е управител още преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно", коментира Йончева след медийната публикация


Върховната касационна прокуратура се самосезира след публикация, депутатката обясни, че в България има жълто-кафави медии

Прокуратурата се самосезира след публикация на сайт и прати МВР да проверява имоти, свързани със семейството на депутата Елена Йончева. Случаят наподобява този с къщата на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Върховна касационна прокуратура се самосезира по повод публикация в електронния сайт ПИК със заглавие „Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари.“

Данните, съдържащи се в публикацията сочат на евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от НК по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но същите са недостатъчни, поради което се налага извършване на проверка от ГДНП, информират от държавното обвинение.

Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП (Главна дирекция „Национална полиция”) ще извършат и  проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

Върховната касационна прокуратура се ръководи пряко от главния прокурор Сотир Цацаров.

По-рано през деня БСП излъчи на живо интервю във „Фейсбук” на Елена Йончева пред репортери в Ямбол.

Тя бе лаконична по темата.

„Моят свекър е управител, но той е управител още преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно”, коментира Йончева по повод публикацията в сайта „Пик”.  

Тя добави: „В България има жълто-кафяви медии и ако искат да направят журналистическо разследване, има основни принципи на журналистическото разследване…”

По повод цитираните имена и суми Елена Йончева каза само: „Аз ви отговорих вече. Аз се запознах със своя свекър впоследствие, така че какво мога да кажа още?”

Припомняме, че Елена Йончева е обвиняема и за пране на пари в особено големи размери.

Според БСП обвинението е тенденциозно и депутатката от „БСП за България” е жертва на политическа репресия.

Йончева дори бе избрана за водач на листата на соцкоалицията за евроизборите на 26 май.

 


В категории: Политика