ВиК Бургас подаде мегапроекта си за 500 млн.лева

Добрата новина бе съобщена на форума, провел се тази вечер в Експоцентър "Флора" в Бургас


Ще се подменят водопроводи, изгради нова канализация и пречиствателни станции

Грандиозният проект на ВиК Бургас на стойност 500 млн.лева, е внесен предсрочно, мотивиран и изключително издържан, съобщи пред Флагман.бг зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той посети Бургас, за да участва в дискусията „Европа в нашия дом”, която се проведе тази вечер в Експоцентър „Флора”.

Нанков похвали ВиК Бургас и общините от региона за отличната работа в подготовката на мегапроекта, който е подаден за директно разглеждане пред Европейската комисия.

По него ще се подменят старите магистрални водопроводи, ще се изградят две нови пречиствателни станции в Карнобат и Свети Влас, ще се извършат четири рехабилитации на ПОС за отпадни води, ще се положат над 100 км нови водопроводи и 140 км канализационни мрежи.

Предвидено е да се извършат и множество ремонтни дейности в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, Айтос и Карнобат. Амбициите са първите два лота – канализациите на кв.Крайморие и вторият етап на ж.к.Меден рудник в Бургас да започнат още до края на годината.

Новината е отлична, защото това ще е най-големият проект, изпълняван в Бургаска област и ще реши проблеми с водоснабдяването и канализацията, които са отлагани с десетилетия.

Това бе една от важните теми, които се дискутираха тази вечер в Експоцентър „Флора”. Във форума участваха областният управител Вълчо Чолаков, кметовете на Бургас Димитър Николов, на Царево Георги Лапчев, Камено – Жельо Вардунски,зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Галя Желязкова, Диана Саватева, Ася Пеева, зам.-областният управител Владо Крумов, председателят на ОбС Поморие Адам Адамов, шефът на строителната камара в Бургас инж.Николай Николов, общинският съветник от Несебър Атанас Терзиев, водещи бургаски архитекти.

 

Николай Нанков определи Бургас за „най-добрият бенефициент” по ОП „Региони в растеж” и похвали добрия административен капацитет на Общината.

Тук проектите са най-много и на брой, и видими, и качествено изпълнени. Не мога да ги изброя всичките, но ще маркирам само енергийната ефективност за образователната инфраструктура, проектът за Морската градина, който всички вие виждате ефективно. Община Бургас е абсолютен шампион на национално ниво по програмата за енергийна ефективност и много други”, каза още Николай Нанков.

Той подкрепи идеята на общините от Бургаска област да участват с интегриран проект за четирилентови пътища. Това ще бъде един от първите проекти, които ще бъдат разгледани в следващия програмен период и шансовете му да получи финансиране, са огромни, категоричен е зам.-министърът на регионалното развитие.

Николай Нанков съобщи, че през месец май ще започне строителството на обхода на Поморие. Трасето минава изцяло по алтернативен маршрут и няма да пречи по никакъв начин на трафика. До няколко дни ще започне и ремонтът на изхода на Бургас към Ветрен и АМ Тракия, а съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за инженеринг на т.нар.Северна дъга, която ще свързва АМ „Тракия” с главния път Бургас-Слънчев бряг.

Кметове зададоха множество въпроси за продължаване на националната програма за саниране. От отговорите на Николай Нанков стана ясно, че има сериозни шансове да се отпуснат още средства. В момента се изчислявали колко средства ще са необходими, за да се финансира обновяването на 3500-те сгради в страната, които са с подготвени и одобрени документи.

По думите му бройката била внушителна, но в първия етап на програмата са финансирали предимно големи блокове, докато в случая става въпрос за по-малък тип жилищни сгради.

С подкрепата на Строителната камара се изготвяли новите правила, за да бъдат те най-справедливи и гарантират качествено извършване на работата, поясни Нанков.

Зам.-министърът на регионалното развитие уточни, че Бургас не само е първенец – с над 200 санирани сгради, в които живеят 40 хил.души, но е и водач по друг показател – най-качествено извършени дейности. Жалбите срещу фирмите, извършващи санирането бил под 2 % - доста под средните нива за страната.

 


В категории: Политика