Визията на БСП за "Здравеопазване" и "Образование": 1 млн.лева за извънболничната помощ и летни занимални за учениците

Васил Иванов(вляво), Николай Тишев и Христо Панайотов(вдясно) представиха два нови модула от стратегическия документ за управление на БСП


В "Меден рудник" да се изгради нов общински Медицински център, а за учителите ще бъдат организирани традиционно големи дискусионни форуми с университетски преподавали, предлагат социалистите

БСП представи два нови модула от „Визия за Бургас” – „Образование” и „Здравеопазване” на нарочна пресконференция, която Флагман.бг предава на живо от местната централа на партията на ул.”Фердинандова”.

Пред журналисти застанаха Николай Тишев, депутат от БСП, Христо Панайотов, член на Изпълнителното бюро на БСП Бургас и Васил Иванов, лидер на младежкото обединение на бургаските социалисти. Това е поредната глава от стратегическия документ за управление: „Визия за Бургас – Град на растежа”. Това е поредният модул от платформата на бургаските социалисти, с която ще атакуват кметския стол наесен.(ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

„Ние ясно съзнаваме, че и едната, и другата тема, са в сферата на централното управление – държавата, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Ние смятаме, че Община Бургас също трябва да има отношение и заради това представяме нашите идеи”, каза в началото на брифинга депутатът Николай Тишев.

Модулът за образованието бе представен от членът на ИБ на БСП Бургас Христо Панайотов.

„Смятаме, че развитието на един град, се свързва директно със системата на образованието. Считаме, че това трябва да е акцент на всяко едно управление”, подчерта Христо Панайотов.

Той изброи няколко мерки, които според него щели да помогнат за развитието на сектор „Образование”. На първо място Панайотов постави програмата „иновативни учители”. Всеки бургаски учител можел да кандидатства за финансови средства и да въведе иновативни практики разработени от самия него или от група педагози. Средствата щели да идват от Общината, уточни той. Втората програма е „Учение през целия живот” е за мрежа от периодични публични лекции с университетски преподаватели през цялата педагогическа общност в Бургас, за да могат всички да се запознаят с най-актуалните промени в сектора.

Друго предложение от програмата е наградите „Бургаски учител на годината” и „Бургаски възпитател на годината”.Социалистите предлагат пилотно да се внедри и т.нар.”Дигитално училище”. Според БСП Общината можела да подпомогне училищата, за да организират летни занимални за децата от първи до четвърти клас.

Младежкият лидер Васил Иванов представи акцентите от сектор „Здравеопазване”. Приоритет в този ресор ще е и извънболничната помощ, а като БСП предлага да се отделят по 250 хил.лева на година за четири години за общинските медицински заведения. Средствата ще се използват за закупуването на техника за диагностика.

В бюджета на Община Бургас са отделени през 2018 година само 100 хил.лева и то след предложение на нашия общински съветник Чанко Мирчев”, припомни Васил Иванов. Той уточни, че предвиждат да се пристъпи към изграждането на нов медицински център в ж.к.”Меден рудник”.

Според Иванов такъв бил необходим, защото Общината не можела да остане без собствен МЦ в най-големия жилищен комплекс.

Друго предложение било да се финансират с общински средства безплатни изследвания, които не се поемат от здравна каса. Интересна идея е и създаването на фонд за професионално развитие на медицинските кадри, ние да ги финансираме, за да завършат, а те да останат минимум 5 години в общината. 

Социалистите предлагат да се създаде и банка за майчина кърма. Родителите на недоносени бебета да я използват безплатно, а останалите да заплашат символични такси.Подобна услуга имало в София и била изключително популярна, а предвид нарастващата раждаемост в Бургас, ще е от полза и на майките в града, отбелязаха от БСП.

Вижте пълния запис от пресконференцията на БСП Бургас:

 


В категории: Политика