Внесоха предложението за районирането на Бургас, топката е в ръцете на Общинския съвет



Инициативният комитет „За развитие на местната демокрация“ внесе предложението за районирането с избираеми кметове на Бургас до кмета Димитър Николов и Общинския съвет.

В продължение на близо два месеца бургазлии имаха възможност да подкрепят идеята. Подписката стартира на 12 февруари и обиколи всички комплекси на града. 

Оттук нататък топката е в ръцете на ОбС-Бургас. Ако предложението бъде прието, от следващия мандат центровете за административни услуги (ЦАУ) ще бъдат преструктурирани в районни кметства, а управниците ще бъдат избрани от гласоподавателите. 

„Нашият инициативен комитет стартира разговори с абсолютно всички политически партии, които имат представители в Общинския съвет на Бургас. Редно е първата ни среща да започне с ГЕРБ, за 15 ч. имаме фиксирана среща с кмета Димитър Николов. Важно е да чуем първо каква е позицията на ГЕРБ, какво е отношението му към инициативата и ще намерим ли подкрепа от десните представители в Бургас. Следва среща с БСП. Ние очакваме подкрепа от социалистите, тъй като покойния Евгений Мосинов, когато бе кандидат-кмет през 2015 г., Бургас да има избираеми районни кметове бе един от акцентите в предизборната му програма, като цяло това бе желанието на БСП“, каза Живко Табаков минути след като бе внесено предложението в в „Центъра за административно обслужване” на Община Бургас. Табаков е в състава на Инициативния комитет. 

След БСП срещите ще продължат и с останалите политически групи в местния парламент. 

Инициативата е срещнала одобрение от няколко хиляди бургазлии. 

„Срещнахме се с много граждани, темата за хората е малко неразбираема. Но абсолтно всички граждани, с които разгховаряхме и обяснихме какви са предимствата, подрекпиха идеята. Тъй като сме първо в навечерието на европейски избори и второ на местни избори, сметнахме, че не е правилно да противопоставим граждани с политици, защото ние не знаем какво ще бъде решението на ОБС-Бургас и внесохме днес подписите, които са изискуеми по закон“, добави Табаков. 
 


В категории: Политика