Връщат противоконституционно взети данъци за имоти по морето, нелоялната конкуренция на апартхотелите остава

Менда Стоянова призова депутатите да обяснят на гражданите за какво става въпрос, а според Димитър Бойчев проблемът с нелоялната конкуренция остава нерешен


Депутатите приеха експресно поправки заради отменени текстове, противоречащи на основния закон

Парламентът одобри експресно законови промени за възстановяване на противоконституционно надвзети данъци върху недвижими имоти. Текстовете касаят някои от жилищата в селищата, включени в Списъка на курортите в Република България.

Миналата година Народното събрание реши да увеличи данъците на жилищата в тези населени места, ако те не са основно жилище на данъчно задълженото лице, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

Бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, обясни пред „Флагман“, че казусът e свързан с нелоялната конкуренция на апартхотелите.

Затова и миналата година парламентът реши за въпросните жилища да се плаща налог между 5 и 7 промила върху данъчната оценка на имота.

Припомняме, че законът предвижда стандартният данък да е между 0,1 и 4,5 промила, като точното число се определя с наредба на съответния общински съвет.

На 9 април т.г. обаче Конституционният съд (КС) обяви различното данъчно облагане за противоречащо на основния закон.

От друга страна, част от гражданите вече са платили по-високия налог за 2019 г. Именно затова и депутати от ГЕРБ внесоха експресно предложение за промени в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат възстановяване на надвзетите в разрез с Конституцията средства на гражданите.

Решението на КС не важи назад във времето. Т.е. ако не бяха приети законовите промени днес, хората, платили по-високи данъци, нямаше как да бъдат компенсирани.

Народното събрание гласува с консенсус измененията да се направят експресно - на две четения в един ден.

С приетите днес промени се връщат старите правила за данъка върху недвижимите имоти в курортните селища.

Собствениците на засегнатите жилища ще бъдат уведомени за преизчисляването на налозите. Предплатилите ще си ползват и съответната 5% отстъпка върху преизчисления данък (тази отстъпка е стандартна и важи при плащане на данъка до 30 април).

Надвнесените суми пък ще бъдат възстановени по избран от гражданите начин - или чрез бъдещо прихващане, или чрез връщане на парите.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ днес специално се обърна към колегите си депутати да предадат това на хората в избирателните райони.

Пред „Флагман“ Димитър Бойчев каза, че въпросът касае всички черноморски общини, включително и градовете, които също са в Списъка на курортите.

Той подчерта, че по-високият данък, приет миналата година, е целял да се вземат мерки срещу нелоялната конкуренция на апартхотелите.

„Това беше опит да се реши проблемът. Сега той остава“, коментира Бойчев.

Според него оттук нататък категорично трябва да се търси друг начин за решаване на въпроса, защото легловата база на тази нелоялна конкуренция не е малка и казусът е сериозен.

 


В категории: Политика