Йончева пред многохиляден митинг: Вече 10 години управлява бандата на Бойко, обаче тя е на път да се разпадне

Според Корнелия Нинова (долу) справедливост е възможна, ако Лаура Кьовеши бъде избрана за главен прокурор на Европа


БСП отбелязаха Деня на труда и откриха предизборната си кампания с национално шествие в София

„Днес в България имаме управление с всички признаци на авторитарен режим. Имаме авторитарно управление и само членството в Европейски съюз ни спасява от диктатура. В България вече 10 години управлява бандата на Бойко. Тази банда обаче е на път да се разпадне, защото всички ние видяхме машината за грабеж, която тази банда е организирала. Всички го виждаме и всички го чувстваме.” Това каза водачът на евролистата на „БСП за България” Елена Йончева пред, по думите й, над 30 хиляди демонстранти в София.

Днес от соцформацията организираха национален митинг-шествие, с което отбелязаха Деня на труда, но и откриха предизборната си кампания за евроизборите на 26 май.

Демонстрацията започна пред храма „Св. Ал. Невски”, премина по ул. Раковски и по бул. Дондуков и се спря в „триъгълника на властта” – между президенството, Министерския съвет и втората сграда на парламента.

Едно от посланията на събитието бе да се гласува за „БСП за България”, защото това е единствената формация, която може да победи ГЕРБ на евроизборите, с което да се даде начало на промяна в модела на управление в България.

Елена Йончева обяви пред множеството, че общините са се превърнали във феодални владения и там, ако не си близък до властта, не можеш да успееш.

Само преди 11 години бяхме на едно място с Франция по свобода на медиите, а днес сме извън Европа. На мястото на свободата на медиите се настанява диктатурата, подчерта още депутатката от „БСП за България”.

Споре нея корупцията е заплаха за българската национална сигурност, защото източва 11 млрд. евро всяка година.

„И всеки, който въстане, който покаже тези коруционни практики... властта вади голямата бухалка, в каквато са се превърнали държавните институции. Борисов вади голямата бухалка, така, както 90-те години е вадил малката бухалка”, каза Йончева, с което развълнува митинга, който започна да я аплодира и да вика „мафия”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че се навършват и 143 години от Априлското въстание. Някой вчера ни убеждавал, че у нас нямало турско робство, но по думите на Нинова турско робство е имало, както е имало и руско-турска освободителна война.

Във връзка с Деня на труда тя каза, че днес у нас имало „бели роби” и хиляди работещи бедни.

Корнелия Нинова също обърна внимание на корупцията на властта.

Според нея в клиника в Ямбол хората носели на ръце болните си близки, докато зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов го качвал асансьор „директно в лъскавия му хол”.

Тя се подигра с т. нар. новия стандарт за морал на ГЕРБ, защото те подавали оставки, но оставали с апартаменти и това бил „апартаментен морал”.

„Това е модел, който три правителства на Борисов десет години създадоха в България. Модел, в който властта и парите победиха закона. Модел, в който едноличният му режим съсипа българските институции. Алчността заличи справедливостта. Бездушието уби солидарността. Задкулисието унищожи истината, а паралелната държава завзе истинската”, заяви още Корнелия Нинова.

Според нея не е вярно, че Европа не може да помогне на България.

„Отчаяни сте, че няма справедливост и правосъдие? Може да има. Може да има и в Европа, ако създадем европейска прокуратура и подкрепим г-жа Кьовеши за главен прокурор на Европа”, обяви Нинова и предизвика овациите на публиката.


В категории: Евроизбори'2019