За Никулден: Агенцията по храните с масови проверки по рибните магазини

Инспектираме всичко - от улова до продажбата, солени глоби очакват нарушителите, каза д-р Георги Митев

Тържищата в Бургас вече са пълни с характерните за този сезон чернокоп, сафрид, паламуд и шаран



Агенцията по храните започва проверки по тържищата и рибните магазини в цялата страна заради предстоящия Никулден. Инспекторите ще следят за произхода на рибата и как се съхранява тя. В същото време търговците са категорични, че рибата по магазините няма да поскъпне. 

При проверките инспекторите ще следят за качеството на рибата, нейният произход и за продажбата на нерегламентирани места.

"От улова на рибата до крайния потребител - всичко ще бъде проверявано. Както всяка година сграден фонд, оборудване, трайност, документи, проследимост на стоката, т.е. на рибата и включително и преработката", коментира директорът на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев.

Тържищата в Бургас вече са пълни с риба. Предлагат се характерните за този сезон риби като чернокоп, сафрид, паламуд и шаран. Засега цените не са променени спрямо миналата година, пише БНТ.

"Според мен няма да има поскъпване, цената ще е около 5,50 - 6 лева максимум", каза Росен Тодоров - продавач в рибен магазин.

Повечето хора от Бургас са категорични, че ще спазят традицията и на празника задължително ще сложат риба на трапезата си, дори и ако поскъпне.

Ако установят нарушение инспекторите от Агенцията по храните ще глобяват търговците на риба.

Снимката е илюстративна, Архив

В категории: Бургас , Животът