Зад кулисите на местната опозиция в Средец има личен интерес и работа на парче за себе си

Аз постоянно съм на улицата и говоря със съгражданите си, познавам проблемите и настроенията им, затова съм спокоен за събитията през есента, казва Иван Жабов


Ако има новорегистрирани за изборите  3 000 души в нашата малка община, това означава огромен проблем за този, който е поел риска да го направи

- Г-н Жабов, изглежда кампанията за местните избори в Средец  започна. Има ли в крайна сметка регистрирани  от януари до този момент потенциални избиратели? Ваши ли са? Как ще се установи кой ги е вербувал?

-Ще  дадем справка на общинските съветници за това колко точно хора има регистрирани от януари 2019 до днес. Мисля, че цифрата няма да е стряскаща. Имам представа какво се случва в общината, която ръководя два мандата.

- Говори се за около 3000 души, това са много хора, те биха повлияли да приключи вотът още на първи тур? 

-Това са фалшиви новини, число от 3 000 специално за нашата община е просто нереално. Имаме по избирателни списъци около 12 000 избиратели. От тях не гласуват почти 70%! Ако някой ръководи кампания за регистрация на 3 000 души, това е нещо много сериозно.

-Чухме реакция от кмет, който беше на задните редици по време на сесията. Каза, че са тръгнали на проверка полицаи и всъщност новорегистрирани в едно село имало само трима. Кое е това село?

-Село Светлина.

-Прави впечатление, че на последната сесия, а може би и на други сесии, общински имоти се продават  с пълно единодушие. Какви са тези имоти?

-Това са земедлески земи, които, за да ги продадем, е имало входиран инвеститорски интерес. След това подготвяме съответната документация, имаме сключен договор с Бургаска търговско-промишлена палата за целта. От там назначават независим оценител, който дава оценка на имота според критериите и му определя базисна цена. Не е проблем, в хода на сесията, тази цена да се промени от всеки един съветник. За мен е нечестно да се прави изявление, че имотът в едно населено място бил по-скъп от друг - в друго населено място, защото единият  е много близо до регулация , а другия е земеделска земя, далеч от селото, където евентуално ще се използва за трайни насаждения. 

-Бяха приети единодушно отчетите на дейността на МБАЛ-Средец и Медицинския център? Нямаше сблъсък на мнения, нервност поради недостиг на средства за възнаграждения и заради дългове. Имате ли проблеми със здравеопазването в тази бедна странджанска община?

-Имаме не само със здравеопазването. Имаме с образованието, със социалните дейности. Общината като население е огромна, не ни достигат финансите. Но така или иначе засега се справяме. Болницата е в добро състояние. Двете отделения, които са регламентирани – вътрешно и детско, работят. Не сме върнали нито един човек.

-Притеснявате ли се от конкурентите за кметското кресло  Живко Гърков и Янко Германов, ако те се явят на местните избори?

-Нямам от какво да се притеснявам, тъй като аз имам програма, която се изпълнява. Следвам си стъпките, които съм набелязал и населението е информирано за това. Виждат, че се работи и виждат, че за 8 години градът се променя. Един път, през 2015 г.,  съм бил вече с двамата на избори и нямам нищо против пак да се изправя срещу тях. 

-Много граждани проявяват интерес към работата на Общинския съвет в Средец. Няма дргуг такъв град в Бургаска област, където да присъстват толкова много граждани по време на сесия. На какво се дължи това?

-В нашия местен парламент текат интересни за слушане дебати. Винаги някой от нашите общински съветници със задаваните си въпроси ще предизвика смях в публиката, може би в това се крие интересът на гражданите.  Аз не се шегувам. Днес се разиграваха спектакли. Отказал съм се да споря и да се аргументирам по теми, по които няма как на висок тон да се постигне консенсус. Теми, които касаят експертно мнение и спор по същество.  Но така или иначе гражданите  са пряко заинтересовани от това, което решаваме.  Аз постоянно съм на улицата с тях, разговораям, наясно съм с проблемите на всяко семейство, те знаят нашите намерения и са доволни от свършената работа от моята администрация.

-Факт е, че градът е превърнат в Ивицата Газа – навсякъде, на всяка улица буквално, се извършва някакъв ремонт. Имаха ли основание общинските съветници днес да ви атакуват за некачествен ремонт? 

-Никакво основание нямат.

-Ще извикате ли фирмите по поддръжката на уличната мрежа, за да им кажете какво мислят хората за работата им? Заговори се за смесен чакъл с пръст, който струва близо три пъти по-евтино от материала, който трябвало да се влага, за подмяната на качествен асфалт с некачествен.

-Няма как да се случи това,  както каза една общинска съветничка, разликата в цената къде отивала? Просто трябва да са наясно, че нашата каменна кариера е спряла да работи и се налага да се взимат материали от с. Каменец. Там самата фракция е по-червена и затова тръгват небивалици в изказванията - вече започнаха политическите изводи. В крайна сметка има строителен надзор, който стои над главите на работниците.

-Има ли необезопасени шахти и неосветени места? Има ли опасност деца да паднат вътре, дори автомобили, заради създаден хаос поради ремонтите.

-Няма такава вероятност, тъй като на определените места, които са в ремонт, са сложени табели. Има и знаци, но тъй като ние по принцип тук не спазваме особено стриктно правилата от закона за движение по пътищата, всеки си минава откъдето и както си иска. Ако е имало инциденти, те са станали точно заради това. Но едва ли са сериозни - иначе щях да знам. За момента аз мисля, че няма нито една отворена шахта, тъй като първият слой асфалт е положен и сега трябва всички те да се изведат отгоре, за да може, когато се сложи вторият слой, всичко да е изравнено.

-Има много неприбрана смет из целия град...

-Това е национален проблем. Не е само при нас. Много трудно можем да се справим. Правим всичко възможно да държим града и околностите чисти, но почти всеки ден получаваме нови и нови сигнали за нерегламентирани сметища.

-Коя е фирмата, която отговаря в община Средец за чистотата?

-Не става въпрос за града. Това е извън него. В самия Средец сметището е затворено от година и половина и много хора изхвърлят своя боклук край старите казарми. На официалното сметище пък му предстои рекултивация. Нашата смет се извозва на регионалното депо в с. Братово и тъй като всеки  жител на града, при натрупване на по-голям обем смет, трябва да я транспортира сам до регионалното сметище, а това не се случва, защото ние още за това не сме пораснали, виждате резултата. Всякакъв вид отпадъци - от Великденски ремонти, от градини, от строителство, пръст... След като всичко в града и около града се натрупа, сега вече започнаха да изхвърлят извън рамките на Средец, в посока селата.

-Харесва ли ви Общинският съвет в този си състав. Бихте ли работили с тези хора, ако спечелите изборите отново за трети път наесен?

-Да ви кажа, ако трябва да направя аналог с мандат 2011-2015, Общинският съвет тогава бе по-конструктивен. Опозицията беше по-подготвена, това ме амбицираше да отговарям на ниво, да се държа отговорно и сериозно, защото реално се поставяха проблеми за решаване. Търсеше се диалог. В настоящия състав в местният парламент и специално някои представители от опозицията, работят на парче, за себе си., което е жалко.

-Не сте удовлетворили май всички интереси на опозицията?

-Няма и как да го направя. Всеки има личен интерес, а иска и да се хареса на хората, да се представи като добър политик. Но аз знам зад кулисите каква е реалната картина.
 


В категории: Средец