Започна кървава предизборна битка за кмет в община Средец

Червеният съветник Янко Германов и патриотът Живко Гърков (на преден план и двамата) са потенциални кандидати за кмет, те бяха безпощадни в критиките срещу кмета Жабов


Днешната сесия на местния парламент се превърна в арена  на гневни гладиатори от опозицията

Финалът на редовната общинска сесия в странджанската община Средец  днес неочаквано се превърна в аутодафе за кметската администрация на ГЕРБ.

Репортер на Флагман бе в залата, където до последата 13-та точка от дневния ред, озаглавена „Питания”, атмосферата бе спокойна.  Дотогава се чуваше единстено гласът на обичайния опозиционер Живко Гърков от местната коалиция „НФСБ-СЕК”, който настояваше за уточнения и допълнения по темите, но в крайна сметка, както всички останали,  гласуваше с „Да” и рядко с „Въздържал се” внесените от кмета Иван Жабов докладни. 

Друг голям българин излиза срещу Иван Жабов в битката за кмет на община Средец

Без напражение се приеха отчетите за дейността на МБАЛ-Средец и Медицинси център 1 ЕООД-Средец, отчетът по програмата за управление на отпадъците, а по следващите точки за сделки с поземлени имоти на общината като цяло имаше разбирателство.

Бурята се разрази на финала, когато думата взе лидерът на БСП и общински съветник Янко Германов.  Макар и видимо неподготвен по темата, която повдигна, защото в питането му липсваше конкретика, той взриви залата с въпрос към кмета дали ще предостави списъците на хора,

регистрирани като уседнали в села от общината в периода от 1 януари 2019 г. до настоящия момент, намеквайки за платени избиратели. 

„Трябва ли да внасям писмена молба , за да ми отговорите, защото разполагам с неофициални данни, че има села от по 20 жители, които вече са станали повече от 100 с новите регистрирани. През минали години имахме регистрирани в необитаеми къщи по 20-30 човека. В Средец има хора тия дни, които купуват вече гласове по 50-100 лева. Някои кметове на села ...”.

На това място червеният лидер бе прекъснат от кметица на населено място, която седеше в задните редици. Чу се, че тя обяснява как вчера полиция е обикаляла селата, за да проверява за новорегистрирани. Във въпросното село имало само трима такива.  Към двамата дебатиращи – съветник и селски кмет, се присъедини Гърков, който настоя да внесе яснота в питането на колегата му, за да е ефективно. 

Председателят на ОбС Динко Цъцаров (вляво) и кметът Иван Жабов отговаряха на въпроси, доколкото бе възможно

„Да се протоколира, че ГРАО трябва да предостави новорегистрираните от януари досега”.

 В това време в залата се чу глас, че имало 3 000 новорегистрирани, които щели да решат изхода на местните избори. Никой не спомена, че същите хора могат да гласуват и на евровота, което значи, че събитието на 26 май касае твърде малко жителите на общината с техните немалки битови проблеми.

Кметът се изправи на деловия президиум пред своите бивши противници от 2015 г. – Германов и Гърков като кандидати за кметове и каза, че няма нищо против да получат информация, която е публична и няма как да се скрие. 

С това обаче т.13 не бе изчерпана и атаката на опозицията продължи с оплаквания, че многобройните  ремонти на улици течали  с некачестен асфалт, с чакъл, който бил смесен с пръст, за да се откраднат пари. Улици, които били предвидени за цялостно асфалтиране, се оказали на кръпки с асфалт. . Шахтите зеели необезопасени, не били осветени достатъчно улиците в тъмната част на денонощието, нямало прегради на участъците в ремонт, както и че е настъпил хаос в движението на МПС.

„Разкостването” на общинската администрация на ГЕРБ тръгна и в друга, достъпна като смилаемост за широката публика посока – натрупаните боклуци по пътищата между Средец и с.Белила,  между Средец и с.Росен, по главния път покрай с.Дебелт и т.н. 

Кметът и администрацията му слушаха нападките, да се отговаря устно бе невъзможно, тъй като в задните редици имаше доста граждани, а те подкрепяха агитките. Средец се различава от останалите 12 общински центъра в Бургаска област с това, че неговите граждани присъстват най-масово и активно се включват по време на редовните сесии – картина, която не е характерна дори и за силно развитата обичайна опозиционна общност на Бургас.

Задните редици бяха заети от кметове на села и активни граждани, за които сесиите са оползотворена част от общото безвремие на малката община 

Така цели 6 месеца преди местния вот, в Средец бе даден офицално старт на предизборната битка, в дебатите най-активни бяха представителите на БСП и НФСБ-СЕК.

Дотук е ясно, че БСП има нагласа да подкрепи наесен  независимата кандидатура на ексграничния полицай Иван Кичев, но дотогава предстоят номинации в средите на самата Столетница. Преобладаващите вътрешни гласове очаквано ще са за Германов, за да си осигури и престижно място в листата. 

От друга страна положението с Гърков също не е еднозначно, тъй като е известно, че Кичев е от тясното обкръжение на националния лидер на СЕК Георги Манев и почти 100% е ясно, че НФСБ-СЕК ще заложат на неговата кандидатура. Което означава, че Гърков, аналогично на Германов, трябва да се задоволи само с място в избираемата зона на листата с кандидати за общински съветници.

Какво мисли кметът Иван Жабов за своите политически противници, притеснява ли се от започналата рано битка, как отговаря на въпросите за ремонтите на улиците и боклуците, разпръснати край града и селата, очаквате след малко!
 


В категории: Средец