Зоват държавните чиновници от „Закрила на детето”в Айтос да се вземат в ръце, защото обстановката ставала взривоопасна

Д-р Елена Димитрова алармира ОбС в община Камено, че в програмата му за закрила на детето за 2019 г. има смущаващи текстове


Приеха програма, по която на идната сесия очакват служител от Айтос да се изкаже и стане гарант

Докладна записка за приемането на общинска програма за закрила на детето за 2019 г., входирана от председателя на местния парламент в община Камено Радослав Балтаджиев, разбуни духовете по време на редовната сесия днес.

По принцип заседанията на Общинския съвет в близката до Бургас малка община преминават набързо и в дух на добронамереност поради липса на реална опозиция срещу  кмета на ГЕРБ Жельо Вардунски. Този път път  обаче будната съвест на червената съветничка д-р Елена Димитрова показа, че в доминираната от ромчета в училищата община действително трябва родители и управници да държат очите си широко  отворени и да бдят.

Днес сесията можеше да приключи и за 30 минути, но на точката за приемането на въпросната Програма, която е традиционна и по-скоро казионна, д-р Димитрова алармира силно своите колеги. 

Борисов нареди: Работата по проекта на Стратегията на детето да спре!

Тя направи уговорка от трибуната, че е наясно какво говори, че тази Програма не е копи пейст на държавната стратегия за закрила на детето, срещу която се надигат все повече родители и общественици, но трябвало да се чете внимателно, заради заложени вътре подводни камъни и нещо повече –  заради безотговорността на държавните чиновници, работещи в Дирекция „Социално подпомагане” – Айтос и по-точно в отдел „Закрила на детето”.

Майки в паника! "Истанбулско" НПО стана закрилник на българските деца!

„Настоявам да реагираме остро  - ние не сме община от втора или трета категория! Кракът на техен служител не е стъпвал тук. Имам въпроси по тази проектопрограма, преминала еднодушно гласуване през две постоянни комисии от нашия ОбС, но служителите от Айтос са компетентните да отговорят и да гарантират, че зад някои неясни формулировки не се крие опасност. Никога никой от този отдел не се е мяркал при приемането на програмата през годините. Виждам, че в тази програма са се прокраднали точки от т.нар.Стратегия, касаещи някаква опасност от неясен източник на експлоатация, за търсене на алтернативни семейни грижи, извънкласни и извънсемейни форми на развлечение, спорт и ангажираност в свободно време. Притесняват ме инфилтрираните НПО-та, които едва ли не са призвани да закрилят децата на улицата. Те се роят с всеки изминал ден. Искам да знам кои са заинтересованите инстититуции, които ще дадат сигурностна децата”, заключи д-р Димитрова, предупреждавайки, че българчетата в училищата в Камено са в институционален риск.

Докладната бе приета с 14 гласа „За” и два „Въздържал се”, като председателят на ОбС пое ангажимент да осигури присъствие на идната сесия на служител от „Закрила на детето”  в подразделението в Айтос. (Подготовката на тази публикация бе преди изявлението на премиера Бойко Борисов за оттеглянето на Националната стратегия за закрила на детето 2019-2030 г.)

Очакайте интервю с кмета на община Камено Жельо Вардунски!
 


В категории: Камено