Французинът Рюди Бюке бе назначен от Съдийската комисия на УЕФА за главен съдия на мача с Черна гора в петък. Това обаче може да се приеме като изключително лошо предзнаменование на фона на резултатите, които България има в двубоите, ръководени от рефери от тази страна. За старта на квалификациите, в които тръгваме заредени с оптимизъм след доброто представяне в турнира за Лига на нациите, нашите “лъвове” ще трябва да се преборят със същински кошмар. Арбитрите от Франция неведнъж са отнасяли порой от псувни от българските фенове, като най-емблематичен е примерът с Жоел Киню от полуфинала на световното първенство в САЩ през 1994 година. Всички, които сме гледали полуфинала срещу Италия помним явната дузпа за игра с ръка на Костакурта, която той не отсъди. Секунди преди последния съдийски сигнал пък срещу Лечков бе извършено действие в наказателното поле, за което много други рефери биха дали дузпа.

Като цяло обаче френските съдии са кошмар за нас от 95 години. В цялата история на националния отбор имаме само три победи при рефери от тази страна от цели 25 ръководени от тях мача. Мъките ни започват още от втория двубой в историята държавния тим - на 28 август 1924 година на Олимпиадата в Париж. Тогава губим на стадион “Коломб” от Ейре с 0:1. Френският съдия Анрийо пък признава единствения гол на ирландците, който според очевидци е бил от явна засада.

Веднъж френски рефер вече ни свири на старт на евроквалификации и споменът не е никак хубав. Става въпрос за мача в Бургас срещу Полша през 1998 година, когато загубихме с 0:3 в последния двубой на Христо Бонев като селекционер. Свирката тогава надуваше Марк Бата, който съвсем доскоро бе в България, за да помага на съдиите и съдийската комисия.


В петък на стадион “Васил Левски” асистенти на Рюди Бюке ще бъдат Фредерик Акет и Жулиен Пасели. За четвърти съдия е назначен Алори Делерю.

“Меридиан мач”