Спартак изпълни голямата си цел – завърна се в професионалния футбол и утре преди мача с Хитрино от 17 часа на "Локомотив", играчите ще получат златните си медали и Купата за първото място в Трета лига – Североизточна група. Покрай добре свършената работа обаче от дълго време се говори за конфликт между треньора Енгибар Енгибаров и спортно-техтническия директор Мартин Зафиров.

Вярно ли е, че Зафиров не влиза в съблекалнята и какви са отношенията му с Енгибаров? Ето как отговори на тези два въпроса на "Петел" Мартин Зафиров:

"Откакто работя в Спартак, го правя по европейски начин, както в белите страни. За мен съблекалнята е неприкосновена територия на треньора и футболистите. Поради тази причина рядко съм влизал в нея - един-два пъти, и само по покана на треньора. Не приемам, че е правилно президент и който и да е шеф, да нахлуват в съблекалнята и да уронват престижа на треньора. Затова никога не си позволявам да го правя, без разрешение на треньора. Направих го само веднъж, и то в негово отсъствие. След 3:3 с Хитрино влязох и повиших тон на футболистите, за което дълбоко съжалявам, че се поддадох на емоциите. Никога няма да го направя втори път, защото съблекалнята е неприкосновена територия на треньор и футболисти, и персонал по решение на треньора.

Така, че не говорете, че аз трябва да влизам всеки ден в съблекалнята. Никъде го няма по света, само в нашите географски ширини. Аз не влизам в съблекалнята, защото тя е на треньора, той е директорът там. Прави ми впечатление, че когато Спартак постигна добри резултати и се завърна в професионалния футбол, типично по български, когато трябва да се радваме на нещо, ние ще му намерим кусур. Отборът финишира първи и може да завърши пролетта с 15 победи от 15 мача, но ние трябва да намерим проблем, въпреки че такъв няма. Аз с Енгибаров проблеми нямам. Имаме различия във вижданията, и то не в спортно-технически план, защото там аз не се меся. Аз съм в клуба, за да изпълнявам това, което искат от мен ръководството и президента, и да внедря лични виждания и лични идеи в управлението на клуба, но чисто организационни, не спортно-технически. По спортно-технически въпроси мога да си давам мнението, но нищо повече.

За мен е най-важно футболистите да си получават всичко и отборът да е на първо място. Всичко това е изпълнено, а заслугата Спартак да се завърне във Втора лига е изцяло на старши треньора и футболистите. Това, което е поискал треньора, сме му го осигурявали. Оттам нататък отговорността пада върху треньора и играчите, и те я изпълниха на 110 %. Всичко е както трябва, ще умра от смях, като чувам как съм тръгнал да сменям Енгибаров.

Спартаклии, радвайте се, че сме първи, не търсете под вола теле. Типично българска черта - там става нещо, дайте да го развалим, ако може. Толкова много постигнахме за една година и половина. Знаете къде беше отборът преди това, знаете, че нямаше отбор, нямаше и терен.

Сега сме първи, прави се нов стадин, базите на клуба са върнати, осигурени са инвестиции, откакто управляваме, за 2,5 млн. лева – 1 360 000 лева от държавата, 550 000 лева от Община Варна за нова трибуна и нови 660  000 с ДДС от Община за довършване на строително-ремонтните дейности на стадиона и цялостното му дооборудване. Междуличностните и междухарактерните особености ги има във всеки клуб, но в Спартак те не пречат на работата и резултатите го показват.

За нас е най-важно отборът да върви, и така доказваме, че сме професионалисти. Влязохме във Втора лига, но не крия, че не сме добре финансово. Ръководството обаче прави всичко възможно да подсигури необходимия бюджет, за да отговорим на големите очаквания. Най-важното на този етап, е че Спартак възкръсна от пепелта.”