По всичко изглежда, че предстоящият в събота кръг в италианския шампионат ще се състои по програма, но след това може и да се стигне до спиране на първенството. “Не можеш да загинеш на футболен мач през 2018-а година”, написа вицепремиерът на страната Матео Салвини, като добави, че веднага след Нова година ще свика среща с участието на тарторите на футболните агитки на тимовете от Серия “А” и Серия “Б”.

“Стадионите и районите около тях трябва отново да се превърнат място за забавление и на тях да няма насилие”, зарече се Салвини.

Апенините се тресат, след като от местната футболна централа се заканиха да спрат първенството заради  инцидентите покрай мача между Интер и Наполи в сряда. Тогава имаше куп сбивания, в резултат на които един привърженик на домакините беше прегазен до смърт от бус с тифози на съперника в него, а четирима други ултраси бяха наръгани с нож, като поне един от тях е в тежко състояние. Отделно имаше расистки скандирания по адрес на тъмнокожия защитник на Наполи Калиду Кулибали, заради което пък гостите настояваха за прекратяване на двубоя.

Nel 2018 non si può morire per una partita di calcio.
A inizio anno convocherò al Viminale i responsabili di tifoserie e società di serie A e B, affinché gli stadi e i dintorni tornino a essere un luogo di divertimento e non di violenza.

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) December 27, 2018
По принцип в началото на януари в страната предстои 2-седмична футболна пауза, след която има мачове за купата. Надпреварата в Серия "А" и Серия "Б" пък се подновява чак на третата седмица.