След 1 април статистиката сочи, че двама пациенти, нуждаещи се от бял дроб са починали, а двама са емигрирали в търсеното на спасение. "След датата 1 април 2019-а Изпълнителна агенция по трансплантация се сля с Агенция медицински одит и сега кашата е още по-голяма.

Това сливане на контролирана институция с контролираща институция мога образно да сравня като сливане на КАТ с Българският автомобилен съюз", обясни Тодор Мангъров, Председател на Сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" пред ЦЗПЗ. По думите му министърът на здравеопазването Кирил Ананиев нехае и незнае от къде и в каква посока да започне да работи. "Миналата година от април до юни направихме 3 протеста под надслов: "Здравен емигрант" и аз казах, че ако сега веднага се започне да се работи по проблема ще са необходими поне 2 години, за да се реши.

През септември 2019 ще станат 18 месеца от тогава и аз съм убеден, че нищо няма да се промени защото се работи хаотично", настоява Мангъров. "Националната програма за насърчаване на донорство и трансплантации трябва да стане камъка върху, който да се гради. Няма такава програма досега, даже и в проект. Не е предложена за обществено обсъждане. Първият срок за завършването и беше декември 2018", каза още той.

Заради липсата на договор с Виена за правене на трансплантанции на нуждаещи се българи Мангъров обясни, че австрийската столица няма капацитет. "Казаха го още през 2016-та пролетта, че спират да работят с чужденци. Не знам кой залага само на една карта, без да търси алтернативи. Заявявам, че всички от МЗ се вкопчиха във Виена и Евротрансплант като удавници и никой не си направи труда да потърси поне една друга алтернатива. А такива има много, не само в ЕС, но и в Азия и САЩ.

Евротрансплант е обединение едва на 8 държави", допълва той. Според него хаосът в здравеопазването ни е пълен. "За мен нерешими проблеми няма, когато има желание. Когато няма желание има оправдания или в случая заявяване на намерения безкрай", заключава Тодор Мангъров, Председател на Сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония".