Общо 36,19 процента в Хасковска област са гласували на Европейските избори през вчерашния ден. Това показват данните на Районната избирателна комисия в Хасково. В община Минерални бани бе най-висока изборната активността – 57%.

Действителният брой на гласовете е 77 572, като 3 434 са недействителните гласове.

Както по рано писахме ГЕРБ печели изборите в Хасковско с 10 850 гласа от БСП.

Управляващата партия получава и мощна мажоритарна подкрепа в региона. Най-много преференциални гласове получава осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев – 5 291. В листата на БСП най-много има водачът й Елена Йончева – 2 243. А за ДПС най-много събра водачът на листата Мустафа Карадайъ.

За сравнение средно в цяла Европа до урните са отишли 50,94 процента, в цяла България – 30,83 на сто. Най-висока активност има в Белгия – 88%, а най-ниска в Словакия – 22 на сто.

Така България получава 17 места в политическите групи на Евросъюза. Данните показват, че партията на Бойко Борисов изпраща в европарламента 6-ма депутати, които се присъединяват към Европейската народна партия. Левицата БСП получава 5 места за евродепутати, които ще са част от Социалистите и демократите в Европейския съюз. ДПС се сдобиват с 3 места, които са към Алианса на либералите и демократите за Европа. ВМРО изпраща 2-ма евродепутати, а Демократична България – Радан Кънев.