Повече от 1700 танцьори са подали заявки за участие във фестивала “Вълшебен Свят” в Хасково, отчете днес на пресконферениця организаторът Милена Налбантова.

14-тото издание на фестивала започва в петък 7 юни с дефиле на участниците в централната част на града, награждаването и галаконцерта са в неделя 9 юни.

Заявките са подадени от 135 танцови школи от 18 държави. Изпълненията са общо 62 часа и ще бъдат представени на три сцени в залите на читалище „Заря“ , Младежки център и зала „Дружба“. Само соловите изпълнения са около 800. Подчертан интерес има към класическия балет, модерните, съвременните танци, танцово шоу и джаз.

18 членно жури от световно признаци специалисти ще разпредели наградите. Освен призови места в повече от 30 стила танци, ще бъдат дадени над 40 дългосрочни и краткосрочни стипендии за обучение, едни от най-престижните са за обучение в Бродуей денс център Ню Йорк, Танцова Академия Степс –Ню Йорк, Ъндърграунд -Торонто, Канада, Четири професионални обучения за престижни школи в Италия и др. Най-голямата награда е Гранд при за балетна формация, както и Купа на кмета на Хасково. Има призове за най-добър солист, дуети, групи и формации, педагог.

Специални гости на галаконцерта в неделя вечерта ще са балетисти от Държавна опера – Стара Загора.

Директорът на фестивала Милена Налбантова изчисли, че участниците заедно с придружаващите ги лица са около 4 хиляди души, които са заели хотелите освен в Хасково и в радиус от около 30 километра около града. Групи са настанени в хотелите в общините Харманли, Димитровград, Минерални бани, Стамболово. Всяка година участниците са увеличават и настаняването им е един от най-сериозните проблеми, който срещаме, каза Налбантова. Та благодари за финансовата подкрепа на общината и за предоставените зали и охрана. Това по думите й позволява във всички зали достъпът да е свободен, за разлика от много други подобни фестивали дори в чужбина където допускът в залата е с билети.

Марката „Вълшебен свят„ вече е патентована, каза още Милена Налбантова.