“Не теглим кредит, за да заробваме предизборно общината”. Това каза на публичното обсъждане кметът Добри Беливанов, който иска да изтегли кредит от близо 10.5 милиона лева.

Предложението кметът внася за гласуване на утрешната сесия на местния парламент. На 29 март общинският съвет е дал съгласието си община Хасково да кандидатства пред дружеството по Закона за задълженията и договорите за “Фонд за устойчиви градове за финансиране на проекти”. Става дума за реконструкция и модернизация на спортна зала “Дружба” и “Спортен комплекс Младост”. Двата проекта са на обща стойност от 10 409 076 лева – 4 590 952 лева за спортен комплекс “Младост” и 5 818 124 лева за спортна зала “Дружба”. Срокът на усвояване на кредита е до 24 месеца.

На обсъждането присъстваха спортни ръководители, които се оплакаха пред кмета от състоянието на спортните съоръжения, където работят. Директорката на спортното училище Силвия Тенчева заяви, че стадион “Младост” се използва ежедневно от училището и други спортни школи. Тя определи стадиона като картофена нива и заяви, че е срамно градове като Харманли и Свиленград да имат по-добри бази.

В зала “Хасково” присъстваха и част от общинските съветници, които по традиция влезнаха в спор помежду си и с градоначалника. Единият от тях Митко Трайков заяви, че с 4,5 млн. лв. може да се направят спортни площадки във всички квартали на града.

Беливанов заяви, че това е единственият вариант, чрез който тези два обекта могат да бъдат реконструирани и модернизирани. Кметът показа и идейни проекти как евентуално могат да изглеждат стадионът и залата след ремонтите.

Силвия Тенчева