Руският президент Владимир Путин прие българския държавен глава Румен Радев.

Стопанинът на Кремъл подчерта, че отношенията между Москва и София постепенно се възстановяват, а Радев посочи, че съществуват условия за увеличаването на доставките и транзита на руски газ през България.

Българският държавен глава заяви: “България, както ви е известно, е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на отношения с Русия. Смятам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество – това е ключът към мирно и благоденстваща Европа“.

Това е втората среща на хасковлията Румен Радев със стопанина на Кремъл в мното кратък период от време. Радев отбеляза пък, че това е ясен сигнал за новата динамика на двустранните отношения, основаващи се на дълбоки исторически, културни и духовни връзки.

„Това е сигнал, че двете страни желаят да развиват отношенията си интензивно, конструктивно, на взаимноизгодна основа“, подчерта Радев.

Той посочи, че България и Русия имат изключително добри отношения в научната сфера, културата, образованието и туризма. Двете страни са стратегически партньори в енергетиката, където има потенциал за задълбочаването на сътрудничеството.

„Както ви е известно, ние купихме два руски реактора, това предполага, че Русия ще има място в строителството на бъдещата ядрена централа, независимо от това кой ще бъде победител на търга за избор на стратегически инвеститор“, отбеляза българският президент. „Искам да ви запозная по-подробно с това, че България продължава да модернизира газотранспортната си система, с цел да създаде газоразпределителен център, газова борса, изграждат се интерконектори с нашите съседи. Това дава нови възможности за допълнителни доставки на руски газ през България в посока Централна Европа“, каза Радев.

„В началото на наша среща бих желал да констатирам, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори и неголемият, но все пак устойчив растеж на стокообмена“, каза руският домакин пред Радев.

Путин посочи, че през първото тримесечие на 2019 г. растежът на стокообмена е достигнал 2,8%.

Припомняме, че през май 2018 година българския държавен глава и Путин се срещнаха и разговаряха в Сочи. Тогава това беше възстановен диалог на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване.

Президентът Радев на посещение в Руската федерация от днес до 8 юни. Той ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург./БГНЕС и РИА “Новости”.