Денят ще е типично летен и горещ с дневни температури между 24 и 29 градуса. Жълт код за интензивни валежи от дъжд придружен от гръмотевични бури и градушки е обявен за 12 области от страната, сред които и Хасковска област, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Валежите днес ще започнат от сутрешните часове – първо в Североизточна България, постепенно ще обхванат Централна Северна България, а след обяд и южната половина на страната.

Синоптиците предупреждават, че главно в планинските райони на областта ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. Очакваното количество дъжд е до 20-30 литра на квадратен метър, на места до 50 л/кв.м.

Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 24° и 29°.

Над планините около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра 12°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места около и след обяд ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е от 19° на север, до 24° на юг. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

И през следващите дни на много места из страната ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване вятъра, възможни са и градушки. Явленията ще бъдат с различен обхват и интензивност. Вятърът ще бъде предимно от север-североизток, слаб, в Дунавската равнина и източните райони, временно до умерен. Температурите във вторник ще остават под 30°, но след това ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 27° и 32°.

От петък валежите чувствително ще намалеят. Ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността. През почивните дни вече само на изолирани места, главно в планинските райони, са възможни краткотрайни превалявания.