Опасно мръсен въздух дишат хората в десетки градове на страната. В тази бройка влизат Хасково и Димитровград. Статистика на РИОСВ-Хасково показва, че за периода от началото на отоплителния сезон от 1 ноември до този момент в Димитровград са отчетени 5 броя превишения на средноденонощната норма на ФПЧ (фини прахови частици) от 50 микрограма на кубичен метър.

Към момента няма данни за броя превишения в пункта, намиращ се в Хасково, защото той е ръчен и резултатите излизат със известно закъснение, уточняват от екоинспекцията.

По неофициални данни на 1 декември в областния град замърсеният въздух е бил 88 микрограма прахови частици на кубичен метър. През миналия уикенд на 25 ноември нормата също е била надвишена. Тогава са измерени 102 микрограма.

Според Европейски индекс за качеството на въздуха през последните 100 дни в Димитровград качеството на въздуха е било – 9,6 % доста замърсен, 18,1 % напълно добър, 53,2% – приемлив, 18,1% – умерен, а само 1,1% изключително замърсен.

От началото на годината до 30 септември обаче хасковският въздух е бил по-мръсен от този в Димитровград. Тогава от ръчния пункт в областния град са констатирани 34 превишения на средноденонощната норма. В бригадирския град е имало 18 превишения.

Провежданият мониторинг на качеството на атмосферния въздух за последните три години показва запазване нивата на замърсяване с фини прахови частици в Хасково и има тенденция за подобряване на състоянието за Димитровград.

Превишенията на нормите за ФПЧ основно се дължат на повишеното потребление на твърди горива в битовия сектор и характерните за сезона безветрие, мъгли и температурни инверсии, създаващи условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой.

Да се консумират плодове и зеленчуци, богати на витамин А и Е, в периодите, когато има мъгла и повече мръсен въздух, съветват лекарите.