Космическият глас на Валя Балканска откри 19-ят международен детски етнофестивал в Минерални бани “Децата на Балканите – с духовност в Европа!” Председателят на КНСБ Пламен Димитров припомни датата 1 юни 2001 г., когато на това място се проведе първия етнофестивал по идея на тогавашния лидер на КНСБ д-р Желязко Христов. Той пожела на участниците да покажат в пълна степен онова, което са научили от своите наставници.

За мен е голямо удоволствие, че община Минерални бани е домакин и съорганизатор на това събитие вече 19 години, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Ние и занапред ще продължим да посрещаме хилядите таланти от страната и чужбина, а публиката да има възможност да се наслаждава на великолепието и пъстротата на багрите и усмивките по лицата на нашите деца, добави още градоначалника на националния курорт.

В етнофестивала ще вземат участие близо 2000 деца, 80 групи и 72 индивидуални изпълнителя, дуети и трио от 16 области и 38 населени места от територията на цяла България, както и 18 танцови групи от чужбина – Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Молдова, Сърбия, Турция. Ще бъдат представени над 80 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

След изпълненията си на сцената Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев проведоха среща-разговор с деца, участници в етнофестивала. Валя Балканска разказа интересни истории от своя живот. Петър Янев разкри интересни детайли свързани с родопската гайда.

В съпътстващи прояви майстори от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София ще представят упражняваните занаяти – везба, шиене, плетене, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, грънчарство, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др., предвижда програмата.

През двата фестивални дни изпълненията на децата-участници в етнофестивала ще бъдат оценявани от авторитетното жури.