Резултатите от изборите са ясни. България избра своя парламент. До часове ще станат ясни следващите 240 народни представители за 50-ото Народно събрание. Едновременно с това в България се проведоха и европейските избори - кои ще са 17-те наши представители в Европейския парламент, ще разберем скоро.  

Това са шестите избори, които се организират за последните три години, след като нито едно Народно събрание не успя да формира редовно правителство, което да се задържи за повече от 10 месеца. Последните редовни избори бяха през април 2021 г., а днес за пети път българите гласуват предсрочно за парламент.

Първи резултати от паралелно преброяване: "Величие" влиза в парламента

В него според предварителните данни от екзитполовете на социолозите сигурно влизат 6 партии и коалиции, а партия "Величие", която не фигурираше в почти никое социологическо проучване преди вота, приближава 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. В следващите минути ще стане ясно дали ще има седма политическа партия в парламента.

Според exit poll-а на социологическа агенция Тренд към 19 ч резултатите са следните:

ГЕРБ-СДС 25.8

ПП-ДБ 15.5

ДПС 14.7

ВЪЗРАЖДАНЕ 14.2

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 8.9

ИМА ТАКЪВ НАРОД 6.5

СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ 1.4

СИНЯ БЪЛГАРИЯ 1.5

ВМРО 1.0

ЛЕВИЦАТА 0.6

ВЕЛИЧИЕ 3.2

ДРУГИ 6.4

Над 10% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Двуцифрена разлика между първия и втория и много малка разлика между втория и третия означава ли нова ситуация след тези избори? Предстои да разберем. Всички парламентарни партии без една имат по-ниски резултати от предишните избори.

Според exit poll-а на социологическата агенция Галъп резултатът на ГЕРБ-СДС е 26,5%. Втората позиция е за ДПС, чийто резултат е 15,3%. НА трето място се нарежда коалицията ПП-ДБ с 15,1%, следвана от „Възраждане” - 14,7%. Доверие на БСП са гласували 9,7% от отишлите до урните. На шестата позиция остава ИТН, която се радва на подкрепата на 6,4% от упражнилите правото си на вот. 

ГЕРБ-СДС печели и евровота. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” към 19.00 ч. Проучванията са поръчани и платени от NOVA.

Според данните на „Галъп” за ГЕРБ-СДС са гласували 26,2% от упражнилите правото си на вот. Второто място е за ПП-ДБ, като коалицията печели доверието на 15,7% от отишлите до урните. Следват „Възраждане” (15,4%), ДПС (11.7%), БСП (9.7%) и „Има такъв народ” (6,4%). С „Не подкрепям никого” са гласували 3,1% от упражнилите правото си на вот.

Избирателната активност на евровота според „Галъп” е 29,8%.

Партия „Величие“ получава 2,8%, Солидарна България получава 1,2%, Синя България – 1,3%, ВМРО – 1,6%, Левицата – 0,4.

Резултатите от exit poll-а на „Тренд” също показват победа за ГЕРБ-СДС с 25,0%. ПП-ДБ печели 15,9 на сто от гласовете. Следват „Възраждане” (15,2%), ДПС (14,3%), БСП (8,9%) и ИТН (6,4%). „Не подкрепям никого” в бюлетината са отбелязали 2,6% от гласувалите.

Според „Тренд” избирателната активност към 19.00 ч. е 31,1 на сто.

По отношение на евровота на този етап ГЕРБ-СДС вкарва шестима евродепутати, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" са с равен резултат и ще имат по трима евродепутати, а БСП ще има двама свой представители в Брюксел. Резултатите от преференциите ще подредят окончателния списък на кандидате за Европейския парламент.

Двойно повече числа за обработка, 2000 служители, които да пресмятат данните от гласуването и денонощна работа - това се очертава да е картината след края на изборния ден. От ЦИК обаче обещаха да няма забавяне при обработката на резултатите и окончателните резултати да излязат в срок. 

Вижте данните за избирателната активност към 17 часа

Застъпник припадна пред СИК, глътна езика си

Булка се отби да гласува на път за ритуалната зала ВИДЕО

Това е активността на вота в Пловдивско