Регулярното проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч" за позициите на основните партии и кандидати на старта на предизборната кампания регистрира: засилен политически интерес сред българските граждани, мобилизация на партийните симпатизанти и появата на усложнени електорални дилеми с навлизането на нови играчи и в двата вида избори – президентски и парламентарни.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни.

Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори.

Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Ковид ситуация, ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната, посочват социолозите.

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии.

Съотношението на силите очертава следната картина при парламентарния вот:

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж.

В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При "Продължаваме промяната" е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите, смятат от "Алфа Рисърч".

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията "Демократична България" (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%).

И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процента и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. "Демократична България" също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори, коментират анализаторите.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Извън парламента към този момент са от ИБГНИ, "Възраждане", ВМРО…

----------------

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.