Хората не трябва да се притесняват, никой няма да ги заснема как гласуват. Камерите за видеонаблюдение ще бъдат включени след приключване на гласуването и когато в секцията няма гласоподаватели. Това заяви Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК във връзка с въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на гласовете след вота на 2 април.

"Няма място за притеснение, но според наблюдаващите организации това заснемане е напълно излишно, само ще усложни процеса, ще създаде допълнителни главоболия на тези, които трябва да го изпълнят и по-скоро ще доведе до недоверие в случай, че някоя камера не сработи".

Отделното записване на хартиения и машинния вот ще даде малко повече сигурност, но и новите процедури са приети без експертна оценка. Добрата практика е да се обясни много добре на обществото защо се прави една промяна, до какво води тя, какви рискове крие, заяви Цицелков в ефира на БНТ.

Коя партия с кой номер ще е на предстоящите избори?

След изборите ЦИК може да възложи на работна група да прегледа определен брой от видеозаписите, особено в секциите, където има много грешки и да се разбере в какво се крият проблемите.

"Каквато и методология да изберат, може би могат да се фокусират там, където има повече проблеми и повече недействителни бюлетини. Така и така са решили да изхарчат тези пари, нека да намерим начин това да е полезно за процеса", каза Цицелков.

Препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да не се сменят застъпниците на партиите в последния момент преди вота няма да гарантира, че те ще са съвестни, но ще гарантира, че са били обучени.

"ОССЕ вече са тук за тези избори. В понеделник сме канени на среща да обсъдим препоръките. Дори партия да смени някой член в последния момент, да се аргументира защо и да го подемни с човек от резервния лист, който вече е бил обучен", посочи Цицелков.
Слабата подготовка на СИК-овете е основният проблем според всички организации, ангажирани с вота. Много от хората дори не си правят труда да четат методологическите указания, коментира още той.

Първата препоръка на ОССЕ казва, че всякакви промени в изборното законодателство трябва да се случват след широк обществен дебат и достатъчно дълго преди изборите.

"Понеже не можем да предвидим кога ще са следващите избори, една добра практика е каквито и промени да се правят, те да не важат сега за изборите през април, а за следващите - т.е. през едни избори. Това е добра практика, която вече се прилага в много държави. Така този, който в момента е на власт, няма да има директно влияние върху следващите избори и това ще върне малко професионализъм в тези процедури", посочи Стоил Цицелков.

Той призова гражданите да гласуват масово, за да объркат "сметките" на политическите сили. Посочи още, че ЦИК работи с ограничени ресурси във всяко едно отношение.

Няма да има тъмна стаичка в секциите на изборите на 2 април