„Изборният ден приключи нормално в Пловдив. Всички секции са приключили в 20 часа, нямало е опашки с избиратели, които не са успели да упражнят своя глас“. Това съобщи председателят на Районна избирателна комисия в Пловдив /РИК-16/ Калоян Сухоруков.

В момента секциите установяват резултатите от гласуването, но по думите на Сухоруков този път най-вероятно работата им ще се забави – както на ниво СИК, така и при цялостното обработване на протоколите в РИК.

„Предполагам, че около 10 часа ще започнат да идват първите секции. Кога ще завърши броенето в Пловдив, най-много зависи от това кога ще дойдат последните СИК-ове и колко сгрешени протоколи ще има. През 2019 приключихме в 19 часа в понеделник, искрено се надявам да е преди това, направили сме организация да приключим навреме. Вероятно ще е в понеделник следобед“, посочи председателят на РИК-16.

Според Сухоруков в днешния ден няма сериозни сигнали за изборни нарушения, постъпили в 16-та РИК. Повечето са касаели  неуредици със стартирането на изборния ден – затруднения с отрязъци на хартиени бюлетини, печати и т.н.

За случая с неграмотен председател на секционна избирателна комисия, председателят поясни, че като РИК те регистрират, но не проверяват всеки член от квотите на партиите дали отговаря на изискванията.