Първата секция с попълнени изборни книжа пристигна в „Арена София". Тази година това се случи с час по-късно от миналата.

След края на изборния ден в София протоколите и изборните книжа се предават на две места. В „Арена – София" - за 23-и и 25-и Многомандатни избирателни райони и в „Асикс Арена" - за 24-и МИР.

Заради гласуването за Европейски и за национален парламент очакването е процесът по предаване на протоколите да забави обработването.

Според проучването на агенция „Тренд", поръчано и финансирано от Нова тв, ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,9% от гласовете. Второто място заема коалицията ПП-ДБ с 15,7%, а третото е за ДПС - 14,7%. Следват „Възраждане" с 14,2%, БСП с 8,9% и „Има такъв народ" – 6,5%.

България избра парламента си: кои партии влизат и коя е първа?

Припомняма, че Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение да обяви края на изборния ден на територията на страната в 21:00 ч. на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители.

Припомняме, че българските граждани избират днес 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представителите в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата избори се провеждат едновременно за пръв път.

В страната изборният ден започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч., не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън България гласуването започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч., съответно в 21:00 ч. местно време.

 

МВР с информация за края на изборния ден в Пловдивско

Ето как се разпределят мандатите след вота и колко евродепутати изпращат формациите

Полицаи нахлуха в секция, тестваха цялата комисия за алкохол СНИМКИ

Кирил Петков: Чухме ви. Ще бъдем силна опозиция

Първи коментар за изборите на Бойко Борисов