Изключително ниска е била избирателната активност в Пловдив днес. Малко преди края на работния ден своя вот са дали по-малко от 30% от имащите право на глас.

„29,08 % от пловдивчани гласували за Народно събрание. 28,94 % е  активността за Европейски парламент. Това сочат данните към 19.30 часа, каза пред журналисти председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков. 

„Няма подадени жалби и сигнали в рамките на деня”, допълни още Сухоруков. Общо пет машини са дефектирали в изборния ден в Пловдив. 

Традиционно първи в Панаира пристигнаха подвижните секции, които обслужват трудно подвижните хора, както и секциите от болниците, Затвора и Ареста. Прави впечатления, че в затвора са гласували 100% от имащите право на глас. Те пристигнаха малко след 20:30 часа, пише TrafficNews.bg.

Към 22:00 часа вече започнаха да пристигат и секциите от различни райони. Най-бързо са брояли в „Източен”. Няколко секции от „Столипиново” вече предадоха своите протоколи. Вероятно това се дължи и на по-ниската избирателна активност там. 46-та е една от първите секции пристигналите от "Източен". Избирателната активност там е била много ниска - между 12 и 13%, коментираха от комисията.

"Нямаше нередности. Спокойно премина изборният ден. Нямахме проблеми с машините, а и хората предпочетоха да гласуват на хартия", заяви Николина Трифонова, председател на комисията.

Ето как се разпределят мандатите след вота и колко евродепутати изпращат формациите

Първите изборни книжа пристигнаха в Арена Армеец

България избра парламента си: кои партии влизат и коя е първа?